250 Weertenaren dachten mee over profielschets nieuwe burgemeester

In oktober 2020 hebben 250 inwoners van Weert meegedacht over het profiel van de nieuwe burgemeester. Er werd door de gemeente een burgerpeiling georganiseerd met als hoofdvraag: Wat vind je belangrijk in onze nieuwe burgemeester?

Via een enquête kon men reageren op enkele stellingen en in antwoord op een open vraag aangeven welke eigenschappen of persoonskenmerken men belangrijk vindt in de nieuwe burgemeester. Hierdoor heeft de gemeente een beeld gekregen van de burgemeester die de inwoners voor ogen hebben.

De resultaten van de burgerpeiling zijn verwerkt in een profielschets. Deze profielschets wordt binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad van Weert. Daarna zal deze in de openbare raadsvergadering van 16 november 2020, in aanwezigheid van de Commissaris van de Koning in de provincie Limburg de heer Bovens, worden vastgesteld.

Rol als burgervader / burgermoeder

Voor de Weertenaren is de rol als burgervader of burgermoeder een van de belangrijkste aspecten. Hij of zijn moet betrokken zijn bij alle groepen in de Weerter samenleving. Voor de inwoners van Weert moet hij/zij toegankelijk en gemakkelijk aanspreekbaar zijn en vertrouwen uitstralen. Mensen moeten zich gekend, begrepen en gerespecteerd voelen. Hij/zij moet beschikken over een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen waardoor hij/zij op een natuurlijke manier met mensen op alle verschillende niveaus kan omgaan.

De nieuwe burgemeester moet een verbindende rol aannemen bij gebeurtenissen die de Weerter gemeenschap raken. Hij/zij moet beseffen welk effect zijn of haar eigen handelen daarbij heeft. Het omgevingsbewustzijn zorgt ervoor dat hij/zij situaties en uiteenlopende belangen snel kan analyseren waardoor hij/zij kan inspelen op ontwikkelingen.

De nieuwe burgemeester moet daadkrachtig zijn in de rol als burgervader/-moeder. Hij of zij moet proactief zijn en ervoor zorgen dat, indien mogelijk, er een oplossing komt als inwoners zich met een probleem melden.

Lees de – nog niet vastgestelde – profielschets (PDF): https://iwdg.nl/2TTGY0t