Voorkeurslocatie Suffolkweg toegevoegd voor tijdelijke woningen

5 reacties

Update – Dat de fracties van de verschillende partijen niet over een nacht ijs gaan, bleek wel tijdens de behandeling van het agendapunt ‘Locatieonderzoek tijdelijke woningen’ in de oriënterende gemeenteraadsvergadering van 4 november. De leden stelden kritische vragen aan wethouder Wendy van Eijk, maar ook aan elkaar.

Open discussie

In een open en constructieve sfeer vertelden ze over hun worsteling met de twee voorkeurslocaties Kesselstraat en Helmondseweg voor tijdelijke woningen en hun taak om tot een weloverwogen besluit te komen.

“Landelijke en internationale politiek wordt vaak als ingewikkeld betiteld. Maar lokale politiek is pas lastig, omdat het over concrete situaties gaat. Over de voor- en achtertuin van mensen”, merkt Thomas van Gemert (VVD) op. De VVD benadrukt dat de druk op de woningmarkt hoog is en de tijdelijke woningen zeer gewenst zijn. “Zijn de bezwaren van de omwonenden relevant genoeg om boven het algemeen belang te stellen? De tijdelijke woningen zijn een aanvulling op plekken waar geen permanente woningbouw mogelijk is.”

Volgens Pierre Sijben (CDA) is het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar het woon- en leefklimaat. “We willen dat het belang van omwonenden ook wordt meegewogen. Hierdoor komen er andere locaties, zoals de Suffolkweg (tegenover de graanverwerker Limagrain), in beeld.”

Amendement toevoegen criteria

Het CDA dient samen met DUS Weert een amendement in om het woon- en leefklimaat aan de beoordelingscriteria toe te voegen. Lizbeth Steinback (D66) heeft beide locaties bezocht en staat net als Fanida Kadra (PvdA) positief tegenover deze toevoeging. DUS Weert onderstreept het belang van een geborgen woonplek en is voorstander van meerdere tijdelijke woningen op een locatie. Zeg maar een community, zoals die in Eindhoven en Helmond wordt gebouwd. “Door te kiezen voor andere woningvormen, zoals bijvoorbeeld hofjes, ontstaat er meer onderlinge betrokkenheid tussen de bewoners en zetten we in Weert iets neer waar we trots op kunnen zijn.” Volgens Dus Weert kan zoiets prima op de locatie Suffolkweg.

Amendement apart stemmen over voorkeurslocaties

Samen met Weert Lokaal en PvdA dient DUS Weert een amendement in om over de voorkeurslocaties Helmondseweg en Kesselstraat apart te stemmen. “Omdat het om twee specifieke locaties gaat met hun eigen problematiek.”

Suffolkweg

Wethouder Wendy van Eijk merkt op dat de discussie op een goede manier met elkaar wordt gevoerd. “Wat we willen bereiken is dat er voor iedereen een geschikte woning op een geschikte plaats is.” Ze bestrijdt het argument van de omwonenden Helmondseweg dat uitbreiding standplaats woonwagenkamp niet samengaat met het plaatsen van tijdelijke woningen. “Dat kan wel met de huidige afmetingen van sociale huurwoningen.” Ze licht verder toe dat de Suffolkweg in eerste instantie is afgewezen vanwege de geluids- en geurcirkel. “De locatie Suffolkweg wordt geen gemakkelijke keuze. Het brengt extra kosten met zich mee, vanwege geluidswerende maatregelen die nodig zijn om een goed binnenklimaat in de tijdelijke woningen te krijgen. Bovendien moet Wonen Limburg zich nog uitspreken over de locatie Suffolkweg.”

Nieuw amendement

Tijdens de schorsing zoeken de fractieleden elkaar op en komen met een nieuw amendement dat door alle fracties, behalve Fractie Duijsters wordt gedragen. Mevrouw Duijsters was verhinderd. De vorige amendementen komen hiermee te vervallen. Pierre Sijben (CDA): “Het was knutselwerk, maar we hebben de Suffolkweg als voorkeurslocatie toegevoegd, naast de Helmondseweg en de Kesselstraat. Daarnaast stellen we voor dat een locatie vanwege milieucriteria niet definitief mag worden afgewezen, tenzij wettelijk is bepaald. Verder willen we afzonderlijk over de verschillende locaties een besluit nemen.” Over dit amendement wordt vanavond door de gemeenteraad gestemd.

Update

Raadslid Karin Duijsters van de Fractie Duijsters was woensdag tijdens de vergadering verhinderd maar heeft donderdag wel mee ingestemd met de voorkeurslocatie Suffolkweg. Verder heeft zij ook tegen gestemd aangaande de Kesselstraat en zich onthouden van stemming aangaande de Helmondseweg. Hierover heeft het raadslid een stemverklaring afgegeven en uitgesproken tijdens de stemming.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties