PvdA Weert tegen sloop flats Sint Jozefslaan

De PvdA Weert is tegen de sloop van alle flats aan de Sint Jozefslaan in Weert. De sloop van de flats is een van de centrale onderdelen van de gebiedsvisie Keent en Moesel die wordt behandeld in de gemeenteraad van 3 februari aanstaande.

Het belangrijkste argument voor het behoud is volgens de PvdA Weert dat de Sint Jozefslaan één van de meest monumentale straten van Weert is. Zij verdient in die zin al beschermd te worden als belangrijk stadsgezicht.

Dit geldt niet alleen voor de mooie platanen en structuur van de straat, de bouwmassa aan beide kanten en de wijze waarop die is vormgegeven. De straat als geheel is van monumentale waarde. Vanuit die overweging is “Markeent” toen ook in drie bouwlagen opgetrokken inclusief woningbouw om de bouwlijnen en kleurstelling aan te houden.

Portiekwoningen zijn bijzonder

Bijzonder volgens de PvdA zijn ook de portiekwoningen aan weerszijde van de laan. Zij zijn architectonisch waardevol en van bijzonder hoge kwaliteit. Vooral in hun ensemble zijn ze uniek te noemen en daarom het behouden waard, zo stelt de PvdA. Dat zij in deze mening niet alleen staan blijkt ook uit het eigen onderzoek van de gemeente dat B&W voor een deel van deze flats heeft laten uitvoeren voor de herijking van het monumentenbeleid.

De conclusie daar is dat het beschermen en behouden van deze flats ten zeerste aanbevolen wordt. De PvdA vindt het jammer dat de andere flats niet zijn onderzocht. “Natuurlijk weten we dat portiekwoningen hun beperkingen kennen. Maar niet elke Weertenaar is slecht ter been. Het zou geen probleem mogen zijn dat een aantal portiekwoningen blijven staan. Er zijn genoeg jongeren die ook in zo’n woning willen wonen”, aldus raadslid Fanida Kadra.

Een ander bezwaar is de staat van onderhoud en de problemen om ze milieubestedig te maken. Daar is ook onderzoek naar gedaan. Volgens de bekende Weerter traditie is hiervan de conclusie dat afbraak de enige optie is, zo stelt de PvdA. “Zo doen we dat in Weert bij potentiële monumentale gebouwen. Vooral niet beschermen en laten onderzoeken dat sloop de enige optie is. De vraag die hierbij opkomt is natuurlijk waarom het in andere gemeenten en bij andere woningbouwcoöperaties wel lukt om oude gebouwen te renoveren en milieubestendig te maken. Zelfs als ze geen monumentale waarde hebben”, aldus de PvdA.

Waarom kunnen en willen wij niet leren van de buren, vraagt de politieke partij zich af? De PvdA Weert is van mening dat de flats aan de Sint Jozefslaan behouden moeten blijven. Dat men bij de buren moet gaan kijken hoe dit kan en hiervan leren.“Behoud van het culturele erfgoed is al decennia een belangrijk speerpunt van de PvdA Weert.” aldus commissielid Leon Heuvelmans.

Heuvelmans: “We moeten echter constateren dat we roepende in de woestijn blijven. Dat was ook zo bij het behoud van de stadsboerderij. Vandaar dat wij een brief met ons standpunt schrijven aan de raad en het college, zodat we in de raad niet nogmaals onze eenzame strijd hoeven te voeren”.