Mensen amuseren met een lach en een traan

Mark & Wilhelmien vliegen normaal gesproken tijdens carnaval van het ene naar het andere podium. Rogstaekers Vastelaovendjlidjes, Medammecour on Tour, Limburgs Vastelaoveslidjes Konkoer (LVK) etc. Maar dit jaar is alles anders door corona.

Bubbel

“Ons carnavalslied Vastelaovundj Bubbel uit 2018 is nu wel heel actueel. Tegenwoordig zit iedereen in een bubbel. En ook het liedje “Beej de vastelaovundj huuertj ‘ne polonaise, waarin verwezen wordt naar een wereldwijde virtuele polonaise is zeer actueel…”, lacht Wilhelmien.

Wilhelmien

Wilhelmien is geboren en getogen in Altweerterheide. Ze begon bij Rabobank Nederweert en werkt nu bij Rabobank Kring Limburg als klantsupport specialist. Haar vijfentwintigjarig jubileum heeft ze al achter de rug. Al jong was Wilhelmien bij de Harmonie van het Heilig Hart en het jongerenkoor. Trompet en zang waren haar ding. “Vijftien jaar heb ik trompet gespeeld bij de Copperband Moorland en ook als achtergrondzangeres.” De Copperband was een groot showorkest. Daar leerde ze haar man Mark Fonteijn kennen.

Mark

Mark is geboren in de stad Weert en is van jongs af aan bezig met muziek. Van zijn zestiende tot eenentwintigste hielp hij in de muziekwinkel van Kollee. “De synthesizer was in opkomst. Muziek op de computer opnemen stond in de kinderschoenen. Het mooie is dat ik die hele ontwikkeling heb meegemaakt.” Mark speelde trompet bij de Stedelijke Harmonie St. Antonius, maar mocht van Boy Kollee alle muziekinstrumenten mee naar huis nemen om uit te proberen. “Hij heeft het creatieve in me gestimuleerd.” Mark stond op het punt om naar het conservatorium te gaan toen Boy Kollee zei: “Je bent entertainer puur sang. Doe daar wat mee.” Dat knoopte Mark goed in zijn oren. Muziek werd en is nog steeds zijn grote hobby.

In 2009 waren Mark en Wilhelmien samen prins en prinses van de Heiknuiters. Naast zijn werk bij groothandel Hanos in Eindhoven en later als account-manager bij Lantmännen is hij blijven optreden en muziekschrijven. Samen treden Mark & Wilhelmien op tijdens feestjes en andere gelegenheden. “We verzorgen het hele jaar door een avondvullend programma. Van Engelstalige popnummers tot meezingers. En natuurlijk carnavalsliedjes.”

Retteketet

De start van carnavalsduo Mark & Wilhelmien kwam in 2012 met het nummer Retteketet. De schrijvers waren Rick en Peter Aquarius. “Het was voor ons de eerste keer dat we als duo meededen met het Rogstaekers lidjesfestival en gingen meteen met de eerste prijs naar huis.” Vanaf dat moment kregen Mark en Wilhelmien de smaak te pakken. Mark ging zelf weer muziek schrijven en vanaf 2014 traden ze op als duo Mark & Wilhelmien. In 2018 schopte ze het tot de finale van het LVK.

Energie

“Van optredens krijg je energie. Op het podium geven we ons helemaal en krijgen daar veel voor terug. Prachtig, het gevoel dat je mensen kunt amuseren met een lach en een traan. Dat proberen we in een liedje te vatten.”

Traan

Die traan is duidelijk hoorbaar in hun nieuwste carnavalslied Vur Altieëd en leëwig. Alle emoties zitten erin. Het plotselinge overlijden van de vader van Mark, optredens die werden afgezegd, corona en carnaval dat niet doorgaat. “We wilden iets moois maken Iets anders dan anders. En gestalte geven aan de belofte aan pap: mooie liedjes te maken.”

Vur Altieëd en leëwig

Er ontstond een spontane samenwerking met schrijver Quirien van Haelen (Frits Criens jr.). Vanaf het eerste contact via Teams, hebben de mannen elkaar nog niet in het echt ontmoet. “Door corona ging alles via videobellen, mails en WhatsApp. “Tijdens het maken rolden regelmatig tranen over de wangen. Door de combinatie van de muziek en de tekst. “Neem alleen al de zin: “In de straote van oeës Limburg véltj ‘n traon oppe groond.” Het doet je terug denken aan al het mooie wat er was.”  Het liedje heeft het LVK niet gehaald, maar maakte wel veel los. Zo belde een vastelaovendj vereiniging uit Zuid-Limburg. Ze hadden het graag als abdicatielied gehad. “Het is mooi als je mensen weet te raken.”

Na het hele proces van bedenken, maken, opnemen en bijschaven, is het spannend om het eindresultaat naar buiten te brengen. “Je stelt je zo kwetsbaar op. Mark maakt van muziek tot videoclip alles zelf. Dan is het fijn als het goed wordt ontvangen. Niet alleen door familie en vrienden, maar ook door bekenden en onbekenden uit heel Limburg. En wat nog belangrijker is, dat Mark met het maken van het lied Vur Altieëd en leëwig zijn passie voor muziek en entertainen weer helemaal terug heeft. De belofte is gemaakt: er zullen zeker nog meer mooie Mark & Wilhelmien liedjes gaan volgen.

Video Vur Altieëd en leëwig via Youtube: https://youtu.be/X554Z8xqwYg


Een bijdrage van Arjanne van Voorst