Attentie voor bewoners zorgcentra vanwege jubileum Broederschap

Algemeen Uitgelicht Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via Zusters Birgittinessen

De in 1996 heropgerichte Broederschap viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit jubileum begint op donderdag 8 april om 10 uur in de abdij Maria Hart, Maasstraat 17. De zusters Birgittinessen maken ruim 1600 pavlova gebakjes, die de Broederschap aanbiedt aan alle bewoners en personeel van de Weerter zorginstellingen en het ziekenhuispersoneel. In het afgelopen coronajaar werden de zorginstellingen immers zwaar getroffen.

Jubileum

Dit jaar viert de Broederschap van Weert het 25-jarig jubileum van haar heroprichting. Oorspronkelijk opgericht in 1404 om de devotie tot Maria te bevorderen, werd de Broederschap in 1996 heropgericht op initiatief van deken Mgr. W. van der Valk.

Feestelijke traktatie

Het jubileumjaar begint met het aanbieden van een feestelijke attentie aan de bewoners en personeel van de zorgcentra Stichting Land van Horne en het Sint Jans Gasthuis personeel in Weert. De zusters Birgittinessen van de abdij Maria Hart aan de Maasstraat maken met liefde zogenaamde pavlova’s (schuimgebak met vruchten).

Deze traktatie is een teken van nabijheid voor alle zwaar getroffenen in de Weerter instellingen en ziekenhuis en hun moedige helpers in deze pandemie periode. In totaal zullen de Birgitinessen meer dan 1600 pavlova’s maken voor deze Weerter instellingen waaronder ook Stramproy.

Omdat het gaat om grote aantallen gebakjes die de zusters ambachtelijk bereiden in de abdijkeuken duurt de actie – in afstemming met de directies van de afzonderlijke locaties – een aantal weken. De eerste ronde van het uiitreiken van de gebakjes is op donderdag  8 april 2021.

Verbondenheid gemeenschap

Proost van de Broederschap, Theo Jongeling, geeft wat meer achtergrond bij deze traktatie: “De Broederschap ziet het als haar taak een stimulerende rol te spelen in onderlinge verbondenheid, binnen de geloofsgemeenschap, maar ook daarbuiten. Deze traktatie past perfect in dat kader. Iedereen heeft afgelopen tijd te maken gekregen met de gevolgen van de pandemie en met deze verbondenheid geven we energie aan elkaar. Tijdens deze coronatijd hebben de zusters elke dag gebeden voor de Weerter gemeenschap.”

Wat is de Broederschap?

De Broederschap is een vereniging die de verering van Maria bevordert door het organiseren van activiteiten in de geloofsgemeenschap. Tevens dragen we onze Mariaverering in maatschappelijke zin uit met het organiseren en verlenen van bijstand.

De Broederschap zet zich in voor:

  • de bevordering van de viering van de Mariafeesten en plechtigheden in de dekenale stadskerk;
  • het beoefenen, onderhouden en bevorderen van de verering van Maria;
  • de viering van de Maria Meimaand;
  • kerkelijke en maatschappelijke dienstbaarheid;
  • nationale en internationale contacten met andere Broederschappen;
  • het organiseren van verdieping- en educatie bijeenkomsten;
  • de jaarlijkse kerstactie voor de Voedselbank;
  • het in stand houden van een eeuwenoude traditie.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie