In Weert kun je stemmen in één van de drie drive-in stembureau’s

Het rode potlood mag je mee naar huis nemen.

Vanuit de auto een stembiljet invullen, doorrijden en dan in de stembus stoppen. Zo kan stemmen er uitzien in Weert dit jaar. Vanwege het coronavirus zijn er deze verkiezingen extra mogelijkheden om te stemmen. In Weert zijn er daarom drie drive-in stembureaus.

Vanwege het coronavirus worden er deze verkiezingen allerlei extra maatregelen genomen zodat iedereen veilig kan gaan stemmen. Vooral voor risicogroepen is er de mogelijkheid om vervroegd te stemmen op maandag 15 en dinsdag 16 maart. 70-plussers hebben de mogelijkheid om per brief te stemmen.

In ieder stembureau zijn looproutes, spatschermen en desinfectiemiddel; en iedereen wordt gevraagd om bij gezondheidsklachten thuis te blijven en iemand anders te machtigen voor het uitbrengen van uw stem. Daarnaast zijn er in Weert dit jaar dus drie drive-in stembureaus.

Locaties en openingstijden stembureaus

Op drie locaties worden drive-in stembureaus ingericht:

  • bij de Gemeentewerf (Graafschap Hornelaan 207-209);
  • bij de voormalige drukkerij Roto Smeets (Molenveldstraat);
  • en op het plein aan de Sportstraat, in Leuken.

De drive-in stembureaus zijn geopend van 07.30 – 21.00 uur op de dag van de verkiezingen (woensdag 17 maart). Bij de drive-in op de Gemeentewerf kunnen kiezers dinsdag 16 maart al vervroegd stemmen, van 9.00 tot 17.00 uur. Ter plekke wordt de rijroute aangegeven. Om het verkeer in goede banen te leiden, zijn er ook verkeersregelaars aanwezig.

Spelregels drive-in stembureau

Iedereen met een geldige stempas en identiteitsbewijs kan in een drive-in stembureau zijn/haar stem uitbrengen. Om de stemvrijheid en het stemgeheim te waarborgen, mogen er geen andere volwassenen in de auto zitten. Stemmen in een drive-in stembureau is vooral bedoeld voor auto’s, maar ook te voet, met de fiets, vanuit de scootmobiel of met een brommer of motor stemmen is toegestaan.

Hoe ziet stemmen in het drive-in stembureau eruit?

  • Voor de ingang van de drive-in wordt er gecheckt of je alles bij je hebt. Je hebt een stempas en ID-kaart nodig om te stemmen.
  • Rijd door tot bij stembureauleden. Overhandig daar uw stempas en laat jouw ID zien. Je ontvangt dan het stembiljet en een rood potlood.
  • Rijd naar de linker- of rechterrij tot jouw raam ter hoogte van het stemhokje is.
  • Je trekt de stemtafel vanuit de auto naar je toe. Deze wordt regelmatig gedesinfecteerd.
  • Vul met het rode potlood jouw stem in op het stembiljet en vouw deze weer op. Het potlood neem je mee naar huis.
  • Schuif de stemtafel terug. Je rijdt door naar het volgende punt. Daar staat een stembureaulid met de stembus.
  • Stop het stembiljet in de stembus. Je kan nu weer vertrekken.

Milieustraat gesloten

Om onveilige situaties in het verkeer te voorkomen, is de Milieustraat woensdag 17 maart gesloten. Op dinsdagen is de Milieustraat sowieso al gesloten. Dit wordt ter plekke ook aangegeven.