Tachtig jaar Huupkens en nog steeds vernieuwend

Foto door: Flitzer

Je hebt ijs én ambachtelijk Huupkens’ ijs. Wat in 1941 met een ijsmachine begon, is uitgegroeid tot een moderne ijssalon met maar liefst dertig smaken. En op de Europese dag van het IJs, 24 maart, komt daar de nieuwe ijssmaak de ‘Meesterlijke Jubileum Topper’ bij.

Ondernemersgeest

Eigenaar Wil Koppen laat er geen twijfel over bestaan: “We bestaan dit jaar tachtig jaar en gaan voor de honderd jaar! Hij is trots op wat zijn oma tachtig jaar geleden begon. “Met haar ondernemersgeest en vertrouwen in het gemaakte product heeft ze de basis gelegd voor het familiebedrijf.” De grootouders van Wil hadden een kruidenierszaak. Om op zondag open te mogen, kocht zijn oma in 1940 een ijsmachine in Amerika. Door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog bleef die een jaar in de haven van Rotterdam staan. In de oorlog was er gebrek aan alles. Ook aan grondstoffen. Ondanks haar nul ervaring in ijs maken, zette ze een scherm voor de kruidenierswinkel en verkocht ijsjes rechtstreeks uit de machine. “Met vijf cent (gulden) in de hand stonden de kinderen en volwassenen voor de zaak te wachten. In 1953 nam de vader van Wil, Wiel de kruidenierszaak met de ijsmachine over. Hij legde zich helemaal toe op het maken van ijs. In 1961 was hij de eerste met een softijsmachine in Limburg.

Tachtig jaar op dezelfde plek

Al die tijd is Huupkens op dezelfde plek op de Biest gebleven. Begin jaren zeventig is het pand helemaal opnieuw opgetrokken. Er kwam een ijsbuffet in te staan en met ijscowagens werd er in de wijken gevent. Vanaf zijn vijftiende jaar trok zoon Wil in de zomermaanden er met de ijscowagen op uit. Later deed hij de boekhouding. “Mijn vader heeft me nooit gedwongen om in de zaak te gaan werken en dat doe ik ook niet bij mijn kinderen.” Na een kort uitstapje als ICT-er besloot Wil de ijszaak toch over te nemen. “Ik miste het vrije en de eigen inbreng.” Samen met zijn vader stond hij in de ijskeuken om het vak te leren.

IJs leveren

Vanaf 1988 zijn Wil en zijn vrouw Gerty de eigenaren van Huupkens. Dat is uitgegroeid tot een begrip in Weert en omstreken. Naast de zaak op de Biest hadden Wil en Gerty ook nog twee zaken waarvan een in de binnenstad. Het afgelopen jaar is die afgestoten. “Maar Huupkens blijft in het centrum. We gaan ons ijs leveren aan de nieuwe lunchroom Tastoe. Het pand waar eerder Brownies & Downies was gevestigd.”

Combinaties

Met dertig smaken is er bij Huupkens voor elk wat wils. “We staan voor ambachtelijk bereid ijs met verse en eerlijke producten. Ons ijs is niet te zoet en niet te zwaar. Je kunt ervan blijven dooreten”, lacht Wil. Iedere dag is hij met ijs bezig. Steeds op zoek naar nieuwe combinaties. Zoals rabarber met aardbeien of de smaak van Weerter rijstevlaai. In 2019 won Huupkens met het lekkerste koffie ijs de Gouden IJsspatel voor het beste ijs van Nederland. Tegenwoordig is vegan ijs erg in trek. “Al ons sorbetijs is plantaardig. Daar worden geen dierlijke producten aan toegevoegd.” Ook voor ijs met minder calorieën ben je bij Huupkens aan het goede adres. “We maken ons ijs altijd al met een laag suiker- en vetgehalte.”

Ter ere van het 80-jarig jubileum lanceert Huupkens op 24 maart de Meesterlijke Jubileum Topper. Een combinatie van smaakcomponenten uit de voorgaande jaren. “De combinatie is helemaal nieuw. Het is ijs met witte chocola, deeg van soesjes en perzik- en sinaasappelsmaak. Een crunchie ijs met een hele fijne smaak.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst