Verhuizing van bevers Leuken laat nog even op zich wachten

In de wijk Leuken woont een beverfamilie die zich daar erg thuis voelt. De bevers zien er schattig uit, maar niet iedereen is blij met hun aanwezigheid. De ijverige dieren bouwen graag dammen en dat gaat ten koste van de bomen in de wijk.

In november vorig jaar werd zelfs de brandweer ingeschakeld nadat er knaagschade op Vrouwenhof was geconstateerd. Daaropvolgend nam de gemeente maatregelen, maar dat weerhield de bevers er niet van om alsnog wat bomen aan te knagen.

Uiteindelijk werd besloten om de dieren te gaan verhuizen. Maar bevers verhuizen mag niet zomaar. De gemeente Weert vroeg daarom een vergunning aan bij de provincie Limburg. Ook wijkbewoners werden per brief geïnformeerd over de voorgenomen verhuizing naar België.

Het vangen van de bevers was gepland in de periode eind maart/april. De provincie Limburg heeft de vergunning echter nog niet verstrekt, daardoor kon het vangen nog niet starten.

De aanvraag voor de vergunning is nog steeds in behandeling. Het gevolg daarvan is dat het vangen van de bevers nu moet worden uitgesteld tot na 1 september. De reden is dat de dieren zich nu in een kwetsbare periode in de voortplantingscyclus bevinden. Alleen bij zwaarwegende argumenten is vangen in deze periode toegestaan, zoals gevaren voor de wijk of omdat de beverfamilie dreigt uit een te vallen. Voor de gemeente staat het dierenwelzijn voorop, aldus een woordvoerster van de gemeente Weert.

Een ecoloog begeleidt de vergunningsaanvraag en houdt de beverfamilie in de gaten. Het is nu wachten op een besluit van de provincie Limburg.