Schapen scheren in Limburgs Openlucht Museum Eynderhoof

Foto via: Eynderhoof

Nederweert-Eind – Omstreeks 1950 telde Nederland 400.000 schapen. De meeste hiervan behoorden tot het Texelse ras. Van de oude, oorspronkelijke rassen was slechts een klein aantal dieren over. In de zeventiger jaren ontstond echter een hernieuwde belangstelling voor de in hun voortbestaan bedreigde schapenrassen.

Lang geleden kwamen schapen in de rui, net als katten en honden. Ze verloren plukken wol tijdens het grazen in de natuur. Door het fokken en doordat schapen vaker op afgesloten stukken land werden gehouden werd de natuurlijke rui van de schapen steeds minder. Daarom moeten schapen tegenwoordig geschoren worden.

Vandaag geven René en Maranda  Dings een demonstratie schaapscheren op Eynderhoof. Een schaap moet meestal een keer per jaar worden geschoren. Schapen scheren vraagt een combinatie van fysiek overwicht op het dier, rustige en gedecideerd optreden en handigheid met het scheerapparaat of schapenschaar.

René en Maranda hebben Texelaar schapen en de basis is blauw gekruisd met bonte Texelaar schapen. De wol van deze schapen is erg geliefd bij handspinners. Vandaag geven René en Maranda een demonstratie schaapscheren op Eynderhoof. Zij starten om 13.30.

Komt dat zien

Je mag op het terras genieten van koffie / thee met vlaai die op ambachtelijke wijze is gebakken door de bakkers in hun eigen bakhuis. De muziek wordt verzorgd door accordeonist Fer Hendrix. Het museum is op 13 juni open van 13.00 tot  17.00.