Voorstel voor behoud monumentale kasteelpoort Nijenborgh Biest

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om de poort van het stadspark te consolideren. Dit houdt in dat de poort verstevigd wordt, zodat hij nog lang mee kan gaan. De poort is namelijk in slechte staat en moet hersteld worden.

De kosten voor de consolidatie zijn zo’n € 300.000,-. De gemeenteraad besluit op 6 oktober of dit budget beschikbaar wordt gesteld.

Wethouder Martijn van den Heuvel: “De gemeente Weert is trotse eigenaar van dit beschermde rijksmonument. De poort is een icoon van Weert en straks de blikvanger en entree van het nieuwe stadspark. We moeten ervoor zorgen dat wat er nog over is van de poort op een veilige manier bewaard blijft. Voor nu en voor toekomstige generaties.”

Veiligheidsmaatregelen

Afgelopen januari bleek dat een deel van de begroeiing van de poort was afgestorven en het metselwerk van de poort had aangetast. Inmiddels zijn veiligheidsmaatregelen getroffen om de poort en passanten te beschermen. Ook is er een noodbrug aangelegd naar de voorburcht, waardoor het zware verkeer voor de werkzaamheden op de voorburcht niet door de poort hoeft.

Geschiedenis

De poort is een restant van kasteel de Nijenborgh van de heren van Horne. Dat kasteel is rond 1700 voor een groot deel verwoest. Later is op de fundamenten het nu bekende herenhuis gebouwd. Alleen de poort is grotendeels bewaard gebleven. Met het huidige archeologische onderzoek wordt steeds meer bekend hoe de voorburcht van het kasteel er uit heeft gezien. De resultaten van dit onderzoek worden verwerkt in de herinrichting van het stadspark.

Bestendig maken voor de toekomst

Bij de aankoop van de voorburcht en de herinrichting van het stadspark is geen rekening gehouden met herstel van de poort. De kosten voor het herstel van de poort waren niet voorzien. In totaal moet er gerekend worden op € 300.000,-. De gemeente onderzoekt of er mogelijkheden voor subsidie zijn.

Na herstel moet ook het langdurig behoud worden geregeld. Daarom stelt het college voor om de poort op te nemen in de meerjarige onderhoudsplannen van de gemeente. Op deze manier blijft dit middeleeuwse gebouw bewaard voor toekomstige generaties.