Aspergestelling in Nederweert blijft behouden

Nederweert – De aspergestelling bij Brug Hulsen in Nederweert wordt verplaatst en blijft behouden voor de toekomst. Het verdedigingswerk werd ontdekt tijdens de werkzaamheden aan Brug Hulsen die vervangen wordt.

Een aspergestelling is de naam van een verdedigingswerk dat werd gebruikt tegen pantser- of anderen voertuigen. Het object bestaat uit een aantal palen of zuiltjes, die schuin naar voren staken. Als materiaal werden spoorrails, profielstalen balken of houten palen gebruikt. Een aspergeversperring kon ook snel als wegversperring worden aangelegd. Nadat de stelling is ontdekt is er met meerdere partijen overleg gevoerd over het behoud van het object. 

Deels zichtbaar

Voordat de stelling wordt verplaatst moet hij worden losgekoppeld van de brug. Daarna kan de rest van de brug worden gesloopt zodat de nieuwe brug kan worden aangelegd. De aspergestelling wordt circa twee meter naar achteren verplaatst zodat deze weer aansluit aan de nieuwe brug. De stelling blijft deels zichtbaar. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet bekend.

Planning

De werkzaamheden aan de nieuwe brug zijn tijdelijk stilgelegd en worden in september hervat. Hierbij is rekening gehouden met de natuur, omdat het broedseizoen dan voorbij is. De werkzaamheden omvatten de volgende onderdelen. 

Sloop brug en loskoppelen aspergestelling – duur ca. 2 weken
Verplaatsen aspergestelling – duur ca. 3 weken
Start bouw nieuwe brug – duur ca. 4 maanden
Afwerken aspergestelling – duur ca. 1 week

Nieuwe brug

Brug Hulsen is aan vervanging toe. De constructie is verouderd en kan momenteel alleen lichte voertuigen dragen. Daarom wordt de oude brug gesloopt en komt er een nieuwe brug. De nieuwe brug heeft dezelfde bouwstijl en past daarmee goed in de omgeving.

De nieuwe brug is breder en sterker waardoor de huidige gewichtsbeperking van 3,5 ton niet meer van toepassing is.