Herstel boscompensatie CZW in Altweerterheide

Algemeen Altweerterheide Dorpen Weert 1 reactie 2 min. leestijd

In 2016 heeft ARK Natuurontwikkeling nieuw bos aangeplant aan de Vetpeelweg en Heltenbosdijk in Altweerderheide als onderdeel van de natuurcompensatie voor de Centrale Zandwinning Weert. De jonge boompjes zijn destijds niet goed aangeslagen en hebben het niet overleefd. Natuurmonumenten gaat nu samen met ARK de beplanting herstellen.

Nieuwe aanplant

Natuurmonumenten heeft de terreinen van ARK overgenomen en is nu eigenaar en beheerder van de gronden. Samen met ARK gaat Natuurmonumenten aan de slag om de beplanting te herstellen. Concreet betekent het dat er nieuwe jonge boompjes worden aangeplant op de verschillende percelen. 

Vanaf dinsdag 9 november beginnen de voorbereidingen met maaiwerk. Daarna wordt gestart met het aanplanten van de nieuwe boompjes. Dit gebeurt met de hand. Streven is om de werkzaamheden vóór de kerst af te ronden, maar uitloop is mogelijk tot half maart 2022. Dit hangt af van de planning van de aannemer. 

In totaal worden zo’n 20.000 nieuwe jonge boompjes aangeplant verspreid over de verschillende percelen. De aanplant bestaat uit verschillende inheemse soorten zoals de zomereik, linde, haagbeuk en boswilg. Goed voor de biodiversiteit én het klimaat.

Maatregelen 

Net als bij de recente bosaanplant nabij de Laurabossen in het kader van de grootschalige bosontwikkeling worden deboompjes in de beginjaren in de gaten gehouden en wordt er extra water gegeven tijdens perioden van extreme droogte. Verder zijn de plantvakken uitgerasterd, zodat grote grazers niet bij de jonge boompjes kunnen.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
1 reactie