Leerlingen Markeent planten zesde Tiny Forest van Weert

Op 25 november plantten honderd leerlingen van brede school Markeent in Weert een Tiny Forest in de wijk Keent.

Met hulp van IVN Natuureducatie en idverde zijn er 600 bomen en struiken aangeplant. Dit Tiny Forest is de zesde in de gemeente Weert. Directeur Marcel Michiels van Volta Limburg onthulde de naam die door de leerlingen zelf is bedacht: De ster van Keent. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen kon wethouder Henk van de Loo helaas niet aanwezig zijn.

Van idee tot minibos

Het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, is op initiatief van de basisschool naar de wijk Keent gekomen. De STAR-leerlingen van groep 8 hebben zich de afgelopen weken ingezet om de omwonenden te informeren en gastlessen aan de andere klassen op school te geven. Ook het bijzondere ontwerp, een stervorm met avonturenpad en vanaf het voorjaar een wilgenhut, is door deze leerlingen bedacht.

Extra bijzonder is de aandacht voor de dieren: “In het bosje komt een speciaal egelhotel en aan de boom een vleermuizenkast. Ik hoop dat deze dieren in ons bos komen wonen”, aldus een van de jonge ontwerpers. In het buitenlokaal kunnen de klassen straks terecht voor taal-, reken- of natuurles en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige, gezonde plek. Tijdens de plantdag mochten alle leerlingen van de brede school helpen om de 600 boompjes aan te planten. Zij hebben ook een eigen boom geadopteerd waarvoor ze goed zullen zorgen.

Groen doet je goed

Gemeente Weert vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen en inwoners een prettige, groene plek in hun wijk hebben. Het snel groeiende Tiny Forest is namelijk niet alleen goed voor de opname van CO2, maar biedt ook verkoeling op warme dagen en zorgt voor waterberging bij zware regenval. Bovendien is het goed voor de biodiversiteit.

Onderzoekers van Wageningen University & Research ontdekten al bijna zeshonderd diersoorten in deze minibossen! Het Tiny Forest in Keent is de zesde in de gemeente. Eerder werden deze bossen al aangelegd in de wijken Moesel, Leuken, Graswinkel, Molenakker en op bedrijventerrein De Kempen. Wethouder Henk van de Loo: “Een Tiny Forest laat zien hoe je de natuur met de wijk en inwoners kunt verbinden. Je beleeft de natuur van dichtbij. Je kunt de natuur zelfs voelen en de aanwezigheid van al het groen is ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit en dus  je gezondheid.“

Ook Volta Limburg ondersteund de aanleg van Tiny Forests in Limburg. Directeur Marcel Michiels: “In het verlengde van de aandacht voor Duurzaamheid binnen onze organisatie heeft Volta Limburg gekozen om in het kader van het ‘eindejaarsgeschenk’ IVN Limburg te sponsoren. Elke medewerker van Volta Limburg plant symbolisch een boom. Voor de toekomst van ons prachtige Limburg én voor de toekomst van onze kinderen.” Naast gemeente Weert en Volta Limburg, is dit minibos mogelijk gemaakt met steun van provincie Limburg en Plan Boom.

Plant mee

IVN heeft november uitgeroepen tot plantmaand. Samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren worden 80 Tiny Forests en 950 Tuiny Forests met inheemse bomen, heesters en kruiden aangeplant. In totaal gaan er ruim 60.000 bomen, oftewel vier voetbalstations, in Nederland de grond in.