SJG Weert voelt zich in de steek gelaten door zorgverzekeraars

Algemeen Weert 5 reacties 4 min. leestijd

Jaarlijks maakt SJG Weert, met inmiddels tien zorgverzekeraars, afspraken over het maximale bedrag dat verzekeraars het aankomende jaar aan zorg willen besteden bij SJG Weert.

De onderhandelingen over 2022 verlopen, zoals bij meer ziekenhuizen, op dit moment bijzonder moeizaam door de erg strakke en vanuit het SJG gezien vaak onrealistische insteek van verzekeraars.

Zo wordt er bijvoorbeeld onvoldoende compensatie voor prijsstijgingen geboden, forse volumekrimp gevraagd en zorg die wel geleverd wordt niet volledig of zelfs in zijn geheel niet vergoed.

Onacceptabel signaal naar personeel

Als het Weerter ziekenhuis hier in mee zou gaan, dan kan dat betekenen dat de op dit moment toch al enorme werkdruk binnen het ziekenhuis nog veel hoger wordt omdat er dan fors bezuinigd moet worden. Dat vindt het SJG een onacceptabel signaal naar het hardwerkend personeel.

Nieuwbouw

SJG Weert start per 2023 met nieuwbouw met als doel het nieuwe pand in 2025 in gebruik te nemen. Deze nieuwbouw is nodig om ziekenhuiszorg inclusief acute zorg voor de regio Weert te kunnen behouden voor haar inwoners, patiënten van SJG Weert en de verzekerden van verzekeraars. Verzekeraars onderschrijven ook het belang daarvan.

Onmisbaar

SJG verleent hooggewaardeerde zorg (notering in de lijst beste ziekenhuizen van Nederland in 2021 van Zorgkaart Nederland) en heeft daarnaast in deze COVID-periode en tijdens de evacuatie van VieCuri, vanwege hoogwaterstand van de Maas, aangetoond onmisbaar te zijn in de regio.

In de steek gelaten

Voor SJG Weert is het vanwege de voorgenomen nieuwbouw en de hoge investeringen die daarmee gepaard gaan belangrijk om uit te kunnen gaan van meerjarenafspraken in de contractering. Zekerheid en steun van verzekeraars, om van daaruit letterlijk en figuurlijk te kunnen bouwen. Door de onderhandelingsinsteek van veel verzekeraars voelt het SJG zich in de steek gelaten. Het SJG betreurt dit zeer en doet een beroep op verzekeraars om spoedig met verbeterde voorstellen te komen voor de jaren 2022 en verder.

Patstelling VGZ

Met de meeste verzekeraars is het SJG nog druk in gesprek. De onderhandelingen met VGZ bevinden zich op dit moment in een patstelling. Het is voor het SJG onacceptabel dat geleverde zorg niet volledig wordt vergoed, fors stijgende prijzen van materialen niet worden gecompenseerd en onrealistische volumekrimp als uitgangspunt voor 2022 wordt genomen.

Budgetpolis/selectief polis

De zorgverzekeraars hebben bij een budget- of selectie polis vaak maar met een beperkt aantal ziekenhuizen een contract gesloten. Ga je naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis, dan vergoedt jouw zorgverzekering niet de volledige zorgkosten, maar slechts een bepaald percentage van de kosten afhankelijk van jouw polis.

SJG Weert is een gecontracteerde aanbieder voor de budget- of selectie polissen van Zilveren Kruis. Bij Zilveren Kruis (Achmea) gaat het om de Basis Budget Polis, de Ziezo Selectief Polis en Pro-life: Principe Polis Budget. Dat houdt in dat je jouw volledige behandeling vergoed krijgt.

SJG Weert is geen gecontracteerde aanbieder voor budget- of selectiepolissen van VGZ (ZEKUR-polis) en EUCARE (Natura Select-polis van Aevitae). Wanneer jij deze polis hebt betekent dit dat je geen (volledige) vergoeding zal ontvangen voor jouw behandeling bij SJG Weert. Je kan contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om na te gaan welk percentage van de kosten zullen worden vergoed.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties