Schat aan vondsten in voormalige tussengracht kasteel Nijenborgh

Bij de opgravingen bij het voormalig kasteel Nijenborgh is een schat aan vondsten gedaan. In navolging van onderzoek op de plek waar de voorburcht van het kasteel heeft gestaan zoeken archeologen nu naar resten in de voormalige tussengracht.

“Uniek”

Vorige week vonden de archeologen tot hun verrassing al een stenen brug. “Uniek en bijzonder”, zo zegt archeoloog Fokko Kortlang. “We gingen uit van een houten brug maar het bleek een stenen brug te zijn met fraaie pilaren, met een basis van mergelsteen”.

Bodem van de gracht

De onderzoekers zijn inmiddels aangekomen op de bodem van de voormalige tussengracht. Volgens Kortlang komen daar de mooiste vondsten vandaan. “Dan hebben we het over munten, een bijl met de steel er nog aan en een kanonskogel”. Een opvallend voorwerp dat naar boven werd gehaald is een ijzeren hangslot. Volgens de archeoloog afkomstig uit de Middeleeuwen, uit de tijd van kasteel Nijenborgh. Kortlang hoopt op nog andere vondsten; “We zitten nog te wachten op een zwaard en een stuk harnas of iets dergelijks”. Hij heeft nog een week om deze te vinden want dan worden de opgravingen afgesloten.

In onderstaande video gaat Fokko Kortlang in op de vraag wat we, als op de plek van de opgravingen uiteindelijk een park verrijst, nog van de tussengracht en haar vondsten terug zullen zien. Ook legt hij uit wat de gevolgen zijn van de staat van de grond, want deze blijkt met lood vervuilt te zijn.

Bekijk de video via: https://youtu.be/LNeRK802JaQ