Nieuwe picknickplek op grens Bocholt – Weert brengt je terug in de tijd

Algemeen Altweerterheide Belgie Dorpen 5 reacties 3 min. leestijd

Bocholt / Weert – Op de grens van het Belgische Bocholt en Weert werd woensdagmiddag een picknickplek geopend. De opening gebeurde in het bijzijn van de burgemeesters van beide buurgemeenten. Een plek die je iets vertelt over vroeger.

De opening van deze picknickplek komt voort uit het project “Grensgevallen”. Daarin worden erfgoedinitiatieven rond het thema van historische grenzen in het GrensPark Kempen~Broek gebundeld en gestroomlijnd.

De picknickplek staat op de locatie waar tot in 1938 de Weerter- of Bocholterbeek stroomde. Deze beek was vroeger heel belangrijk voor de ontwikkeling van Weert. Ook stond er een grenskantoortje op de betreffende locatie. In de onderstaande video vertelt wethouder Van de Loo er meer over.

Toevoer van water voor Weert

De Weerter- of Bocholterbeek is een door de mens gegraven “kanaal” uit de late middeleeuwen. Weert bloeide tijdens de middeleeuwen op als stad, en daarmee breidden ook haar lakennijverheid en verdedigingsgrachten uit. De toevoer van water daarvoor kon de groei echter niet bijbenen dus klopten de heren van Horne aan bij Bocholt. In 1296 eeuw startte men daar met het graven van een aftakking van de hoger gelegen Abeek.

Infoborden en contouren grenskantoor

Bij de picknickplek staan twee infoborden die het omgevingsverhaal vertellen. In 1957 metselden beide buur-burgemeesters een plaquette in in de voorgevel van het grenskantoortje. Dit kunstwerkje stond symbool voor het aanhalen van de gemeentelijke banden na 700 jaar strijd over het beheer van de strategisch belangrijke Weerterbeek.

Het tegeltableau ging verloren bij de afbraak van het kantoortje in de jaren 1980, maar een getrouwe reproductie van het plaquette staat vanaf vandaag centraal op de picknickplaats. Ook de met haagjes afgezette omtrek van de plek verwijst naar de contouren van het vroegere douanekantoortje.

Een ogenschijnlijk lege berm op de landsgrens, langs de weg tussen Bocholt en Weert vormt een kapstok van plaatselijke geschiedenis en duurzame toekomst. Je staat daar immers temidden van klimaatbuffer Wijffelterbroek, Kettingdijk en Smeetshof.

Mede mogelijk gemaakt door

Het aanreiken van historische achtergrondinformatie, archiefstukken en oude afbeeldingen, het bedenken en uitwerken van de projectideeën gebeurt door een werkgroep met betrokken ambtenaren en vertegenwoordiging van vrijwilligers- en terreinorganisaties. Met name: gemeente Weert, gemeente Bocholt, dorpsraad Altweerterheide, Geschied- en Heemkundige Kring Bocholt, Geschied- en Oudheidkundige Kring Weert, Stichting Groen Weert, Natuurmonumenten en in afstemming met Natuurpunt en ARK Natuurontwikkeling.

Meer inhoudelijke info: www.grensgevallen.eu.

Bekijk een video via: https://youtu.be/Qwuqmbg1_Xo

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
5 reacties