750 mensen genieten van picknick in Kasteelpark Nijenborgh

Vanochtend liggen er heel wat picknickkleedjes in het kasteelpark Nijenborgh in Weert. Het ene na het andere familie- of vriendengroepje zoekt een plekje op het grasveld om gezellig met elkaar te picknicken. “We boffen met het weer”, hoor je regelmatig langskomen.

Uitgifte

De vader van de familie Kuiper was al vroeg naar het park gekomen. “We zijn straks met z’n twaalven, waaronder kleine kinderen, dan is het handig om dichtbij de speeltuin te zitten.” Verder doorlopend kom je bij de grote witte tent. Het uitgiftepunt, waar de leden van de Lions Kempen-Broek de papieren tasjes, broodjes, zoet- en hartig beleg, eitjes, pakjes drinken, mandarijnen en bananen van Albert Heijn Heerschap in grote hoeveelheden klaarleggen.

Rond 11.00 uur verzamelen de eerste mensen zich voor de tent. Na het laten zien van de uitgeprinte of digitale vouchers krijgen ze al lopend langs de kraam de verschillende etenswaren in een papieren tasje uitgereikt. In totaal hebben 750 mensen zich van tevoren voor de picknick opgegeven.

Dat was niet afgesproken

Onder de vroege vogels ook de bewoners van zorgcentrum Ververshof, hun mantelzorgers en vrijwilligers van Land van Horne. Onder het uitpakken van de picnicktassen, begint het zachtjes en later harder te regenen. “Dat was niet afgesproken”, zegt een oudere dame.

Op een klein groepje na, gaan ze snel schuilen in het zorgcentrum. Veel mensen hebben kennelijk de regenbui afgewacht. Want als de zon voorzichtig doorbreekt, stroomt het park vol en groeit de rij voor het uitgiftepunt. Iedereen is goed gemutst en maakt een praatje met bekenden die langs lopen. “We stonden 20 minuten in de rij, maar dat geeft niks. Het is droog en we hebben de tijd.”

Oekraïense vluchtelingen

Onder de picknickers bevinden zich ook Oekraïense vluchtelingen. Enkelen hebben een blauw-geel lintje opgespeld. Op een houten bankje bij het ruiterstandbeeld Filips van Montmorency zit een gezinnetje uit Oekraïne, vader, moeder en twee kinderen, te picknicken. Ze genieten van het eten en de gezellige sfeer. “We komen uit Charkov en wonen bij een gastgezin”, vertelt Valeria. 

Het smaakt naar meer

Op het grasveld hangt een gemoedelijke sfeer. Jong en oud mengen zich prima. Overal hoor je positieve geluiden. “Wat is het park mooi geworden. Zo ruim. Het nodigt echt uit om door te wandelen. En zo’n picknick, die mag vaker worden georganiseerd!”

De picknick in het park is georganiseerd door Stichting 1568 met medewerking van Alert Heijn Heerschap.


Een bijdrage van Arjanne van Voorst