Wereldrecordpoging molens draaien

Algemeen Leudal Nederweert Regio Reageer 4 min. leestijd
Annamolen Keent

Op zaterdag 9 april van 11.00 tot 12.00 uur is het wereldrecord molens draaien. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien. Maar liefst 40 molens in onze provincie nemen hieraan deel.

Alle geopende molens en activiteiten staan op www.limburgsemolens.nl. Enkele molens in de regio die meedoen zijn:

  • Auroramolen, Baexem
  • St Antonius, Heythuysen
  • Schouwsmolen, Ittervoort
  • Sint Annamolen Keent, Weert
  • De Korenbloem, Ospel
  • Molen de Hoop, Swartbroek
  • St. Anna molen, Tungelroy

Wind- én watermolens

Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens, waar molenaars bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het 50 jarig jubileum, het jaar 2022 is daarom door hen uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar! Alle afdelingen hebben hun eigen maand met activiteiten. Ook Limburg dus!

Gilde

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep van wind- en watermolenaar aan het hart ging en dit ambacht voor de toekomst veilig wilden stellen. Het Gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden. Nu, 50 jaar later, is het een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Al deze leden zijn actief op een van de nog ongeveer 1200 in bedrijf zijnde historische molens in ons land. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel erfgoed.

Limburgse afdeling

De Limburgse afdeling van het Gilde heeft de maand april als ‘Maand van de Limburgse molenaar’ toebedeeld gekregen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder de wereldrecordpoging. Daar doen op 9 april ook vele Limburgse molenaars aan mee. In het kader van het Jaar van de Molenaar zullen alle molenaars op die dag alle draaivaardige molens in heel Nederland gelijktijdig laten draaien.

Activiteiten overzicht

De deelnemende Limburgse molens m.b.t. de recordpoging vind je via deze link. Daarnaast zullen in Limburg vele molens extra openstellingsdagen kennen op de zaterdagen en zondagen in april.

Denk je erover om molenaar of molengids te worden? Op diverse molens kun je in april (maar ook later natuurlijk) een proefles volgen om er achter te komen of het echt iets voor je is!

Last but not least zal op enkele molens het Limburgse molenlied ‘De zingende sjtein’ ten gehore worden gebracht. Dit lied is door Gé Reinders (bekend van het liedje ‘Blaosmuziek’) speciaal geschreven voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars Limburg.

Doel

Al deze activiteiten hebben als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.

Openingstijden

Iedereen is in april (en uiteraard ook daarna!) welkom op de draaiende molens waar molenaars en molengidsen bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Reguliere openingstijden van de Limburgse molens vind je via deze link.

Organisatie

Wereldrecord poging molen draaien is een initiatief van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en wordt mede mogelijk gemaakt door het landelijk Gilde van Vrijwillige Molenaars, het Huis voor de Kunsten Limburg en de Provincie Limburg.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie