AA Werkgroep Weert: voor hulp bij een alcoholprobleem

Algemeen Uitgelicht Weert 7 reacties 3 min. leestijd

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders drinkt meer dan 2 glazen alcohol per dag. Dat zou betekenen dat zo’n 5000 Weertenaren een drankprobleem hebben. Toch heeft de AA Werkgroep Weert momenteel maar 14 leden. Voor Thijs, oprichter van de Anonieme Alcoholisten in Weert en zelf ooit probleemdrinker, reden om de werkgroep wat meer onder de aandacht te brengen.

Dronk vanaf zijn twaalfde

Thijs zelf heeft een iets andere definitie van wat precies een alcoholist is: “Iemand is een alcoholist als deze meer drinkt dan hij of zij zich heeft voorgenomen”. Bij hem ging het al fout op zijn twaalfde. “Ik voelde meteen dat alcohol iets met me deed”, zo vertelt hij. “… Uiteindelijk kwam ik tot het inzicht, toen ik 33 werd; ik zit gewoon echt op een dood spoor”. Na een lange strijd lukte het Thijs om te stoppen met drinken. Inmiddels is hij al bijna 32 jaar nuchter. Met een glimlach op zijn gezicht concludeert hij: “… Dus een leven zonder alcohol bestaat!”.

Bijeenkomsten

In 2007 startte Thijs de AA Werkgroep Weert. De leden komen een keer per week bij elkaar. Thijs: “Tijdens die wekelijkse bijeenkomsten praten we niet alleen over alcohol, maar ook over angsten, schuldgevoel en de slachtofferrol waar veel mensen in zitten. We houden elkaar een spiegel voor”. Door het er samen over te hebben helpen de deelnemers elkaar.

Beginpunt

Er zijn verschillende fases waarin mensen met een alcoholprobleem kunnen zitten. Een aantal is al langere tijd geleden gestopt met drinken, zo vertelt Thijs. Maar dat is niet de grootste groep: “De meeste mensen die binnenkomen staan aan hun beginpunt. Sommige worden door hun partner of familie verwezen naar de AA, andere mensen komen echt uit eigen beweging omdat ze compleet zijn vastgelopen”.

Anoniem

Zoals de naam Anonieme Alcoholisten al zegt blijven alle leden anoniem. Dit geldt zelfs, in zekere mate, tijdens de bijeenkomsten. Thijs: “We spreken elkaar alleen maar met de voornaam aan”. En vanzelfsprekend geldt dat principe ook voor de persoonlijke verhalen die gedeeld worden. Deze blijven binnenskamers: binnen de groep.

Hulp nodig?

De AA Werkgroep Weert komt wekelijks, op maandagavond, bijeen in het Zelfregiecentrum aan de Roermondseweg 64 in Weert.

Mensen die hulp kunnen gebruiken bij het overwinnen van hun drankprobleem kunnen contact opnemen met Thijs: [email protected].

Meer informatie is te vinden op de website van de landelijke Anonieme Alcoholisten: www.aa-nederland.nl.

In onderstaande video vertelt Thijs meer over zichzelf en over de AA Werkgroep Weert.

Bekijk de video: https://youtu.be/BvPRJxufPMM

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties