Informateur adviseert coalitie Weert Lokaal, VVD en D66

30 reacties

Update 22.24u – Op donderdag 14 april 2022 heeft de informateur, de heer Hubert Mackus, zijn eindadvies aan de gemeenteraad uitgebracht over het vormen van een coalitie voor het nieuwe gemeentebestuur van Weert.

Op basis van de gehouden gesprekken adviseert de informateur om een coalitie te formeren die bestaat uit drie partijen, namelijk Weert Lokaal, VVD en D66. Deze coalitie kan rekenen op 19 van de 31 raadszetels.

Uit de met alle partijen gehouden gesprekken is gebleken dat er op hoofdlijnen een gelijke visie bestaat over de belangrijkste onderwerpen die in de komende raadsperiode aan de orde komen. De informateur adviseert om een coalitieakkoord op te stellen waarin deze relevante thema’s worden opgenomen.

Hubert Mackus adviseert om Martijn van den Heuvel (Weert Lokaal) aan te stellen als formateur om de coalitie verder vorm te geven.

Werk aan verbinding met elkaar

Ook doet de informateur in zijn eindadvies enkele algemene aanbevelingen aan de partijen die gaan formeren en aan de gemeenteraad. Er moet worden gewerkt aan de onderlinge verhoudingen. Maar ook de verbinding in de raad, en tussen raad en college moet worden versterkt.

Tijdens de gesprekken bleek dat er tussen de partijen geen echte breekpunten waren. Er waren volgens de informateur wel wat accentverschillen en soms was er nog sprake van oud zeer, maar uiteindelijk is alles constructief verlopen. Op de inhoud is een goede verbinding met elkaar te maken.

Vertrouwen lokale politiek

Alle partijen hebben de intentie uitgesproken om te werken aan het verhogen van het opkomstpercentage bij de verkiezingen. De informateur doet enkele handreikingen om te werken aan herstel van vertrouwen van de inwoners in de lokale politiek.

Verder brengt de informateur enkele adviezen uit om te komen tot efficiëntere vergaderingen. Het eindrapport is te lezen via gemeenteraad.weert.nl.

Bekijk een video met de reacties van de partijen: https://youtu.be/METi7pBdbvE


Documenten

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
30 reacties