Nieuw leven omgewaaide bomen

(Foto’s) Molenbouw Adriaens opende zaterdag haar deuren voor een open dag. Het bedrijf werkt veel met hout en is recentelijk de samenwerking aangegaan met Stichting WeerterlandHout.

Met de storm van januari zijn veel bomen omgewaaid of ernstig beschadigd. Ook in Weert en omgeving. Het gevolg was dat er enkele weken later heel veel bomen werden geruimd.

In het verleden mocht de groenaannemer zelf bepalen wat met dat hout gaat gebeuren. De gemakkelijkste en dankzij subsidies lucratieve weg, was versnipperen en verkopen als biomassa voor de energiecentrales. Maar dit is de minst duurzame manier van verwerken. Houtstook is slecht voor klimaat, milieu en gezondheid.

De gemeente Weert heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en zo ontstond bij Stichting Groen Weert het idee om dat hout een duurzame bestemming te geven. Als gebruiksvoorwerp of kunstobject. Daarvoor werd in samenwerking met de gemeente de stichting WeerterlandHout opgericht.

Bij Molenbouw Adriaens kregen de bezoekers uitleg over de boomstammen en het zagen. En de bestemming die Weerterlandhout gaat geven aan het hout. Speciale aandacht ging ook de stukken hout die vooral geschikt zijn voor houten kunstwerken. Beeldhouwers en houtsnijders nodigen we uit hun materiaal uit te zoeken.

[nggallery id=’7091′]