Classic Day in Eynderhoof

Nederweert-Eind – In het Limburgs Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert-Eind wordt zondag 29 mei een Classic Day gehouden. Natuurlijk zijn er auto’s van 25 jaar en ouder te zien, maar liefhebbers van klassieke voertuigen kunnen die dag ook hun hart ophalen aan tractoren, motoren en bromfietsen, die meer dan 25 jaar geleden voor het eerst op de markt kwamen.

Het publiek kan er fijn rondwandelen en genieten van al dat moois, dat in het verleden is gemaakt en ons zowel in onze vrije tijd of beroepsmatig ten dienste stond als vervoermiddel of landbouwwerktuig.

Fijnscheenwerk

Maar er is die dag nog meer te zien en wel heel bijzonder is de demonstratie van fijnscheenvlechters. In het algemeen worden gebruiksmanden gevlochten van grauwe wilgentenen. Fijnscheenwerk is een vlechttechniek waarbij geschilde wilgentenen gebruikt worden. Deze worden met een kloofhoutje in drieën of vieren gekliefd. In een schaafbankje wordt het gekliefde deel van zijn merg ontdaan en op de juiste dikte en breedte geschaafd tot wel 0,5 millimeter dun en 0,3 mm breed. Zo ontstaat een scheentje waarmee zeer fijne mandjes gevlochten worden. Er zijn nog maar een twintigtal vlechters in Nederland die deze techniek beheersen. Enkelen daarvan demonstreren deze zeer oude techniek op zondag 29 mei op Eynderhoof.

Natuurlijk is de herberg open, waar je behalve van allerlei drankjes ook kan genieten van koffie met vlaai, die op ambachtelijke wijze is gebakken door bakkers in het eigen bakhuis van het museum.

In zagerij “Bi-j Maantje” kunt u zien hoe bomen in de lengte worden doorgezaagd tot planken en balken.

Tijdens uw bezoek wordt u ook onthaald op vrolijke klanken van de muzikanten van Fiëste Loco.

Praktische informatie

Eynderhoof ligt aan de Milderspaat 1 in Nederweert-Eind en is zondag geopend van 13:00 tot 17:00 uur. De entreeprijs bedraagt € 7,50. Kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen € 3,50. Tot 3 jaar is de toegang gratis. Bent u in het bezit van een museumkaart, dan kun je die bij Eynderhoof ook gebruiken.