‘Gluren bij de buren’ in Molenbeersel

Geschied-en Heemkundige Kring Kinrooi

Molenbeersel – De Cultuurhistorische Zomer 2022 strijkt op dinsdagavond 30 augustus neer in de Belgische buurgemeente Molenbeersel. Daar waar met een avondwandeling in 2005 de jaarlijkse reeks ‘Gluren bij de buren’ begon. Het klooster en de kleuterschool verdwenen sinds die tijd, de pastorie en de eeuwenoude boerderij Slichtenhof en molen Zorgvliet werden gerestaureerd.

Verwantschap

Tijdens de wandeling zullen deskundigen gidsen vertellen over het ontstaan van Molenbeersel als hulpparochie van Neeritter (1806) en als gemeente (1845). Beiden zijn uniek en in elkaar verstrengeld. Uit een samenraapsel van restanten van vooral Nederlandse gemeenten (Neeritter, Hunsel, Ittervoort en Stramproy) en een deeltje van Kessenich ontstond een moderne samenwerkende hechte gemeenschap.

Ook de bijzondere geschiedenis van de Zorgvlietmolen, de St. Leonarduskerk, Slichtenhof en de Lourderkapel zullen worden verteld door lokale heemkundigen.

Voor de historici zou Molenbeersel kunnen fungeren als een mini “Drie Eijgen”, deels Thorns, deels Kessenichs en deels Luiks. De eerste oude kerk, dito pastorie en gemeentehuis zijn nog te herkennen.

Het ‘gewone’ dorp aan de grens raakte uit zijn isolement door de aanleg van de Weertersteenweg tussen Kinrooi en Weert, nog verbeterd door de tramlijn Weert-Maaseik.

Alleen de dodendraad uit De Eerste Wereldoorlog probeerde van de grens weer een grens te maken. De 21 grijze grenspalen wijzen ons de officiële overgangen aan, maar er waren ook nog andere. Met een zak vol biggen of zout waren er efficiëntere paden.

Smokkelen

Grenzen betekent immers ook smokkelen, alles heeft zijn pro en contra. Na de eerste wereldoorlog heette dit in België zelfs de economische bevoorrading van de bevolking, wel te verstaan voor de periode 1915-1918. Het groene Molenbeersel heeft wat te bieden. Hoe het met de C02 of de stikstof staat weten ze niet, maar er is nog veel zuurstof.

De fanfare St.-Isidorus ontvangt de deelnemer na de wandeling in de grote zaal van de Stegel na het gluren waar Thieu Wieers nog een korte presentatie zal verzorgen over het ontstaan van Molenbeersel.

Praktische informatie

  • Datum: Dinsdag 30 augustus 2022
  • Aanvang: 19.00 uur
  • Locatie: De Stegel, Weertersteenweg 363, Molenbeersel (Kinrooi).
  • Parkeersuggestie: Naast de Stegel is er ruimte om te parkeren. Inrijden vanuit de Weertersteenweg.

Voor meer informatie, kijk ook eens op: https://www.facebook.com/aldenborghgeschiedkundiggenootschapweert/