Verzetsmonument in Weert onder grote belangstelling onthuld

Op de hoek van de Molenpoort en Wilhelminasingel in Weert werd donderdagavond het verzetsmonument onthuld. De onthulling gebeurde onder grote belangstelling.

Op initiatief van het Comité is het afgelopen jaar zowel een fysiek als digitaal verzetsmonument monument gerealiseerd. De monumenten vormen een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Weert. Daarnaast doen zij recht aan en zijn een eerbetoon voor de activiteiten en inspanningen van hen die zich actief hebben verzet tegen de bezetter in Weert en omliggende kerkdorpen in de periode van 10 mei 1940 tot 22 september 1944.

Het verzetsmonument is ontworpen door architect Cees Metz en ligt in het plantsoen bij het kruispunt Wilhelminasingel-Molenpoort, dicht bij de Rumolduskapel waar op 4 mei de jaarlijkse dodenherdenking plaatsvindt. Op het nieuwe monument zijn de namen vermeld van de verzetsdeelnemers.

Op het digitale monument www.verzetsmonumentweert.nl zijn ook alle namen van verzetsdeelnemers vermeld. Via een QR-code op het fysieke monument komt men op dit digitale monument terecht. Hier is de beschikbare informatie geplaatst, die altijd kan worden aangevuld en uitgebreid. Door het verhaal van de betrokken mensen te blijven vertellen, blijven zij in onze herinneringen bewaard. Opdat wij niet vergeten.

Bekijk een video: https://youtu.be/RGz_E5_9Gm8


Een fotobijdrage van o.a. Carlo van Hout