Gi-Ga-Groene Kunstwerken van afval bij KEC in Weert

De Kinderboekenweek 2022 is op het Kennis- en Expertisecentrum in Weert (KEC) afgesloten met een expositie van kunstwerken die gemaakt zijn van afval. De leerlingen van alle groepen gingen de wijk Moesel in en verzamelden plastic, karton en andere verpakkingsmaterialen. In de klas maakten ze er een heus kunstwerk van.

Kunst van afval

‘Gi-Ga-Groen’ was het thema van de Boekenweek 2022. Dit inspireerde de werkgroep van het KEC tot het organiseren van een wedstrijd waarbij de leerlingen afval moesten verwerken tot een kunstwerk. “Toen dachten we: we gaan afval verzamelen in de buurt. En dan doen we meteen alles opruimen”, zo vertelt juf Daphne Reinders van groep 7-8.: “We hebben gezegd: wat echt heel vies is, dat laten we lekker liggen”, zo vult juf Annemarie Theunissen, van de groep Mix3, aan.

Terug in de klas gekomen gingen de leerlingen aan de slag. Het resultaat is een wand met 16 kleurrijke kunstwerken in de aula van de school.

Wisselbeker

Het leek de werkgroep een leuk idee om het mooiste kunstwerk te belonen met een grote wisselbeker. Alle leerlingen van het KEC mochten donderdag een stem op hun favoriet uitbrengen. Vrijdag werd de winnaar bekend gemaakt.

Juf Annemarie: “De winnaar is groep rood .. Het zijn de kleuters. Het is ‘De Leeuw’ en alle kinderen hebben meegeholpen aan het maken van deze leeuw”. De juf vertelt dat de kinderen de manen maakten. “.. Allemaal stukjes karton. En ze hebben allemaal hun eigen schrijfbewegingen erop gemaakt; letters, cirkeltjes, streepjes. Ze zijn echt weken bezig geweest met het creëren van deze super leeuw en terechte winnaar”.

Gi-Ga-Trots

De super trotse kleuters kregen de dik verdiende wisselbeker uit handen van de juffen Daphne en Annemarie. Ook werden ze, net als alle andere kinderen op het KEC, verrast met een Gi-Ga-Groen stuk cake. Deze was gebakken door het VSO, het Voortgezet Speciaal Onderwijs, van de Widdonck dat ook gevestigd is op het KEC.

Alle gemaakte kunstwerken, inclusief de prijs-winnende ‘De Leeuw’, zijn voorlopig nog te zien in de aula van het KEC.

Leesboom

Buiten de wedstrijd werd er op het KEC op nog andere manieren aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. In iedere klas was een leesboom gemaakt waar gedurende de week bladeren in opgehangen konden worden. “Die bladeren konden ze verdienen door of goed te lezen, of te luisteren naar het voorlezen”, zo vertelt juf Daphne.

In deze video zie je hoe blij de kinderen van Groep Rood waren toen ze de wisselbeker overhandigd kregen: https://youtu.be/QlSDzgZKfjM