Wintermarkt in het KEC voor Hartsave Moesel

Algemeen Uitgaan Weert Reageer 4 min. leestijd
Foto via Depositphotos (mario_plechaty_photography)

Het einde van het jaar nadert. De scholen beginnen in de feestsferen te komen. Daarom hebben de scholen binnen het KEC de koppen bij elkaar gestoken en samen een wintermarkt georganiseerd op donderdag 21 december. Leerlingen, ouders, familieleden, vrienden, buurtgenoten en alle andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. De wintermarkt vindt plaats in het KEC op de Beatrixlaan 3 in Weert en is geopend van 16.00 uur tot 19.00 uur.

Tijdens de wintermarkt valt er van alles te zien, proeven, kopen en beleven. Warme chocomel, verse wafels, erwtensoep en mooie spullen die gemaakt zijn door de leerlingen in het KEC. De opbrengst van de markt gaat naar het lokale goede doel: Hartsave Moesel.

Wat doet Hartsave Moesel?

Hartsave Moesel is een stichting die zich inzet voor een hartveilige woonomgeving in de wijk Moesel, met als doel het verbeteren van de overlevingskansen van personen met hartfalen. Dit vraagt een dekkend netwerk van AED’s en burgerhulpverleners. 
De stichting schaft AED’s aan, ontzorgt eigenaren van AED’s als deze in de openbare ruimtes zijn geplaatst, draagt zorg voor het onderhoud en het vervangen van de onderdelen en neemt de periodieke controles van de AED’s op zich. Daarnaast heeft de stichting als streven reanimatie- en herhalingscursussen aan te bieden en te helpen bij het vergroten van de beschikbare opgeleide burgerhulpverleners in de wijk. 

Hoe ziet een dekkend netwerk eruit?

Tegenwoordig spreekt men over een 6-minutenzone. In een 6-minutenzone bieden mensen (burgerhulpverleners) binnen 6 minuten hulp bij een hartstilstand. Ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in. Binnen een 6-minutenzone moet er minimaal één AED in een straal van 500 m op loop-/fietsafstand aanwezig zijn. Op dit moment is er een dekkend 6-minuntennetwerk in de wijk Moesel.

Wat is er nodig om dat netwerk te houden?

Op dit moment zijn er 6 AED’s in de wijk Moesel. Vijf daarvan in het meest dichtbewoonde deel van de wijk en één AED in het buitengebied. Met deze 6 AED’s is er een dekkend netwerk in de 6-minutenzone. Daar is de stichting natuurlijk heel erg blij mee. Om dit netwerk in stand te houden, heeft zij echter hulp nodig. Het onderhouden van de AED’s vraagt het regelmatig vervangen van de batterijen en de elektrodes en soms het afsluiten van onderhoudscontracten. Helaas allemaal zaken die geld kosten. Daarnaast heeft de stichting voor 2024 een grote uitdaging: één van de AED’s, die buurthuis Moesel, is bijna 10 jaar oud en moet dus vervangen worden. De kosten voor een nieuwe AED ligt rond de € 2500,-.

Een tweede uitdaging ligt in het opleiden van genoeg hulpverleners. Burgerhulpverleners hebben allemaal een reanimatiecursus gehad. Nieuwe hulpverleners moeten de basiscursus volgen en opgeleide hulpverleners moeten ieder jaar op herhalingscursus om geregistreerd te blijven. Hoewel de stichting vaak korting krijgt bij het organiseren van deze opleidingen, zijn ook deze cursussen niet gratis.

Nieuwe AED bij Widdonckschool

Aangezien de stichting afhankelijk is donaties, is elke financiële hulp meer dan welkom.  De stichting is dan ook heel dankbaar dat Widdonckschool Weert via de wintermarkt dit goede doel wil steunen. Zij hoopt genoeg geld op te halen voor een nieuwe AED, waarmee de oude vervangen kan worden. Het plan is om deze nieuwe AED bij de Widdonckschool te plaatsen, zodat iedereen kan zien waar zijn of haar ondersteuning naartoe is gegaan.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

🍕 Pizza met 30% korting? Klik hier voor de kortingscode.

Deel dit bericht
Geef reactie