Hoe toiletvriendelijk is Weert?

Niet zo toiletvriendelijk als Roermond in ieder geval, zo blijkt uit de jaarlijkse ranking van meest toiletvriendelijke gemeenten van de Toiletalliantie.

Roermond is namelijk de meest toiletvriendelijke gemeente in de provincie Limburg. Daarna volgen Valkenburg aan de Geul, Beesel, Venray en Nederweert. Weert valt met een zesde plek net buiten de top vijf.

Eén op de drie mensen gehinderd door tekort aan toiletten

“Toiletten zijn niet alleen van belang voor 3,5 miljoen buik- en blaaspatiënten, maar voor ons allemaal,” aldus Ivo Thonon, woordvoerder van de Maag Lever Darm Stichting. “Eén op de drie mensen geeft aan dat het tekort aan toiletten invloed heeft op zijn of haar levenskwaliteit. Het beperkt deze mensen in hun bewegingsvrijheid bij onder andere het winkelen, evenementenbezoek en het uitgaan. De Toiletalliantie pleit er daarom voor dat er in stadscentra en recreatiegebieden als parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Dat is nog in lang niet alle gemeenten het geval en daarom blijven we strijden voor voldoende toiletten voor iedereen.”

Weert krijgt openbaar toilet

Daarbij kunnen zij in Weert in ieder geval rekenen op de politieke partijen Weert Lokaal, DUS Weert, D66 en PvdA. Zij dienden eind 2021 een amendement in om budget vrij te maken voor het realiseren van een openbaar rolstoelvriendelijk en zelfreinigend toilet in de binnenstad van Weert. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het amendement, dus of Weert volgend jaar nog altijd net búiten de top 5 van meest toiletvriendelijke gemeenten valt? Dat valt te bezien.

Wat vind jij?

Heeft Weert voldoende toiletten?

Over de Toiletalliantie

De Toiletalliantie is een koepel van zo’n 30 maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor meer openbare en opengestelde toiletten. De alliantie is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting. Op het platform www.iederewctelt.nl kunnen gemeenten, horeca en winkeliers informatie vinden waarmee ze de situatie in hun eigen omgeving kunnen verbeteren. De Toiletalliantie werkt nauw samen met de makers van de HogeNood-app, waarin overheden en ondernemers hun toiletlocaties kunnen aanmelden zodat deze voor iedereen vindbaar zijn.


Bekijk je dit bericht via de app en wil je de poll invullen? Klik dan hier.