Inkomensgrens energietoeslag 2022 verhoogd naar 130%

Algemeen Informatie Uitgelicht Weert 2 reacties 4 min. leestijd
Foto via: Depositphotos (fotosenukas)

De gemeente Weert verhoogt de inkomensgrens van de eenmalige energietoeslag naar 130%. Hierdoor ontvangen meer inwoners een bijdrage om hun energielasten te betalen. Door de verhoging helpt de gemeente Weert meer huishoudens met de hoge energierekening en stijgende levenskosten. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2023.

“Van veel producten en diensten zijn de prijzen flink gestegen. Zoals van eten, het openbaar vervoer, maar vooral van energie. Het lukt steeds meer inwoners niet om de eindjes aan elkaar te knopen”.

Wethouder Martijn van den Heuvel

De inkomensgrens van de energietoeslag was 120% van het sociaal minimum. Om huishoudens met een inkomen daar net boven te ondersteunen, maakt de gemeente Weert de energietoeslag toegankelijk voor huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

“We zien dat veel mensen in financieel zwaar weer zitten. Hiermee kunnen we meer inwoners helpen die het hard nodig hebben. Ook inwoners die niet in aanmerking komen voor deze regeling, maar wel door de stijgende energierekening in acute financiële problemen komen, willen we ondersteunen. Ik wil onze inwoners oproepen om zich te melden bij de Vraagwijzer. We gaan samen kijken welke ondersteuning u kan krijgen vanuit de gemeente”.

Wethouder Martijn van den Heuvel

Voor wie is de regeling?

De energietoeslag is een eenmalig bedrag van € 1.300 per huishouden, bedoeld om de hoge energierekening te betalen. Er is recht op de energietoeslag van de gemeente Weert als je:

  • 21 jaar of ouder bent;
  • in de gemeente Weert woont; en
  • zelfstandige woonruimte hebt; en
  • een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning hebt; en
  • een laag inkomen hebt. Waarbij het inkomen niet hoger is dan 130% van de op jou van toepassing zijnde bijstandsnorm; of
  • toegelaten bent tot de gemeentelijke schuldhulpverlening waarvan de schuldregelings-overeenkomst is getekend; of
  • in de Wet schuldsanering natuurlijke personen bent opgenomen; of
  • beslaglegging op jouw inkomen hebt

Waar ligt de inkomensgrens van 130% ?

De gemeente Weert gaat uit van een netto inkomen per maand (zonder vakantietoeslag). In de onderstaande tabel staat het maximale inkomen per huishouden. Er wordt niet gekeken naar het eigen vermogen.

Gezinssamenstelling21 jaar tot AOW-leeftijdVanaf AOW-leeftijd
Alleenstaande (ouder)€ 1.361,-€ 1.514,-
Samenwonend / gehuwd€ 1.944,-€ 2.051,-

Wat moet je doen?

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kun je de energietoeslag aanvragen via www.weert.nl/energietoeslag. Huishoudens die de energietoeslag van € 1.300,- al hebben ontvangen, omdat ze tot 120% doelgroep behoren, komen niet opnieuw in aanmerking voor de € 1.300,- die hoort bij deze nieuwe regeling.

De energietoeslag over 2022 is dus eenmalig. Aanvragen kan tot en met 31 maart 2023. Het ministerie werkt op dit moment aan een nieuwe Wet energietoeslag 2023.

Campagne ‘Je staat er niet alleen voor’

Naast de eenmalige energietoeslag heeft Weert meer mogelijkheden om uit de zorgen te komen. Eind november is de campagne ‘Je staat er niet alleen voor’ gestart om inwoners hulp te bieden bij het besparen van energie en financiële ondersteuning te bieden. Een overzicht van de mogelijkheden staat op: www.weert.nl/jestaaternietalleenvoor.   

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
2 reacties