Lezing over natuurgebied Ringselven-De Hoort bij Budel-Dorplein

Algemeen Cranendonck Weert Reageer 2 min. leestijd
Rietkraag en bomen in een bevroren Ringselven

Op dinsdag 10 januari organiseert IVN Weert e.o. in Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man een lezing over grenzen en gradiënten in een geheimzinnig natuurgebied: natuurgebied Ringselven-De Hoort bij Budel-Dorplein.

Ringselven-De Hoort

Het Ringselven bij Budel-Dorplein zullen velen vanaf de doorgaande wegen wel kennen. Maar wat daarachter de bossen verder schuilgaat blijft vaak toch gissen. Grote delen van het gebied zijn namelijk vrij lastig bereikbaar of liggen op privéterrein. Toch staat het Ringselven bekend om zijn grote vogelrijkdom en omvangrijke galigaanvegetatie.

De hand van de mens is in dit gebied nergens ver weg. Tal van de ingrepen vanaf het midden van de 19eeuw hebben nog altijd invloed op het huidige karakter van het natuurgebied. De grote zinkfabriek is daar weliswaar een van de meest in het oog springende exponenten van, maar zeker niet de enige. En hoe vreemd het ook klinkt, zelfs de Maas speelt tot de dag van vandaag een flinke rol in de ontwikkeling van het Ringselven.

Verschillende bijzondere soorten zijn hier de afgelopen vijftig jaar verdwenen. Toch herbergt het Ringselven-De Hoort op tal van plaatsen nog steeds verrassend hoge natuurwaarden. In de lezing zal worden stilgestaan bij de bijzondere landschappelijke en historische ontwikkeling van het gebied, maar wordt ook uitgebreid ingegaan op de bijzondere natuurwaarden die daarmee samenhangen. En ondanks de signalen van achteruitgang zijn er ook weer hoopvolle ontwikkelingen te melden.

Hans de Mars

Spreker tijdens deze avond is Hans de Mars. Hij is senior-adviseur/teamcoördinator Ecohydrologie & Landschapsontwikkeling bij Royal HaskoningDHV in Maastricht. Hij is al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw betrokken bij de verdrogingsproblematiek in Limburg. In het begin 2022 gepubliceerde boek ‘Eiland van Weert’ van het Natuurhistorisch Genootschap Limburg verzorgde hij een hoofdstuk over het Ringselven.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 10 januari 2023
  • Tijdstip: 19.30 uur
  • Locatie: Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, Geurtsvenweg 4 in Weert
  • Entree: € 2,- (inclusief een kop koffie of thee)

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie