Stenen ‘billen’ op molen de Korenbloem Ospel

Algemeen Nederweert Regio Uitgaan Reageer 2 min. leestijd
Foto via: Henk Hermans

Ospel – Dinsdag 27 t/m vrijdag 30 december worden weer traditioneel de molenstenen gebild. Billen is het scherpen van de stenenkoppels en is een oud ambacht.

Het woord ‘billen’ komt van het Frans rehabillage hetgeen renoveren betekent.  Oorspronkelijk gebeurde dit door ambachtslieden uit de Ardennen. De bevolking hier was niet bekend met de Franse taal, waardoor het begrip ‘rehabillage’ verbasterde naar ‘billen’.

Dit billen werd onder de molenaars een begrip. Wil je dit oud ambacht zien uitvoeren, kom dan eens kijken tussen 10.00 uur tot 16.00 uur. Er wordt ook glühwein geserveerd.

  • De winkel onder in de molen is open tijdens deze dagen en het is mogelijk om diverse soorten meel te kopen. Onder andere Pannenkoekenmix, Doospelsbroodmix, Turfstekers-en Vlikkestekersmeergranen samengesteld van diverse soorten granen gemalen op de molen. Verder ook spelt, rogge en tarwemeel en streekproducten.
  • Bij de molen is ook een minibieb. De boeken die daarin staan kun je gratis meenemen of lenen. Er is een grote verscheidenheid aan onderwerpen. Kom eens kijken: er is altijd wel een boek van je gading te vinden.

Molen de Korenbloem is gebouwd in 1869 dus ruim 150 jaar oud en nog steeds in vrijwel originele staat. De molen heeft een dubbel maalkoppel en mag zowel voor menselijke consumptie als voor veevoer malen. Het graan waarvan het meel en de (brood)mixen zijn samengesteld komt uit de regio. Je koopt hier dus een echt streekproduct.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Tags:
Deel dit bericht
Geef reactie