BIZ moet voor reuring in de Weerter binnenstad gaan zorgen

Algemeen Economie Uitgelicht Weert 3 reacties 4 min. leestijd

Met het verdwijnen van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) verdween vorig jaar ook een aantal evenementen in de Weerter binnenstad. Zo moesten we het de afgelopen kerstperiode onder andere doen zonder een schaatsbaan. Als het aan een aantal ondernemers uit de binnenstad ligt komt daar verandering in. Zij vinden dat het hoog tijd wordt dat het centrum weer gaat bruisen.

Her-oprichting

Om dit voor elkaar te krijgen willen zij dat de BIZ ondernemers binnenstad Weert weer nieuw leven ingeblazen wordt. Op 31 januari a.s. geven ze in Gotcha Cinema een toelichting op hun plannen. In Maart volgt er dan een draagvlakmeting waarbij ze voldoende stemmen hopen te hebben voor heroprichting van de BIZ.

Een BIZ is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. Alle ondernemers binnen de BIZ betalen daaraan mee. Ze betalen dan een toeslag op de WOZ-aanslag. Hierdoor zijn er geen ‘freeriders’ die meeliften op de investeringen van andere ondernemers.

Persoonlijke uitnodiging

Initiatiefnemers Monique Cramers (Cramers van Asten) en René Witte (HEMA Weert) gingen woensdag op pad om een groot aantal binnenstadondernemers persoonlijk uit te nodigen voor de infoavond op 31 januari en een draakvlakmeting ruim een maand later. Als extraatje hadden ze ook een flesje bubbels bij. “We hopen iedereen te overtuigen dat ze in Maart positief gaan stemmen”, aldus René Witte.

Reuring

Volgens Monique Cramers is het hoog tijd dat de Weerter binnenstad weer gaat bruisen. “Hoe vaak wij niet horen van er gebeurt niks meer in Weert .. Als de BIZ er niet meer is dan gebeurt er inderdaad niks meer”. Evenementen en aankleding van de binnenstad moeten er onder anderen voor gaan zorgen dat deze weer bruisend wordt. “.. Allerlei initiatieven die we willen nemen om de attractiviteit van de binnenstad terug te brengen .. Er moet reuring komen, er moet wat gebeuren”, zo vult René Witte aan.

Twee derde

In maart wordt er gestemd over de oprichting van de BIZ. Aan deze stemming moet minimaal de helft van de huidige 253 ondernemers uit de binnenstad deelnemen. Als twee derde zich vóór oprichting uitspreekt, dat komt dus neer op 85 ondernemers, dan heeft de Weerter binnenstad na afwezigheid van een jaar weer een Bedrijveninvesteringszone.

Geen draagvlak

Van 2017 tot en met 2021 had de Weerter binnenstad al een BIZ. Begin vorig jaar bleek het draagvlak voor voortzetting van het initiatief niet groot genoeg. Eens in de vijf jaar moeten de ondernemers stemmen over het voortbestaan van de BIZ. Bij deze stemming bleek de opkomst onder de wettelijk vastgestelde 50%.

Onwetendheid was een van de redenen aldus onderneemster Monique Cramers. “Veel ondernemers hadden geen idee wat de BIZ allemaal deed en kwamen tijdens de stemming voor voortzetting niet opdagen”. Volgens collega-ondernemer René Witte heeft ook Corona bijgedragen aan de afname voor steun voor de BIZ. “Veel ondernemers hadden het toen zwaar. Op een financiële bijdrage aan de BIZ zaten ze niet te wachten”.

In deze video gaan we mee met BIZ-initiatiefnemers René Witte en Monique Cramers. Ze bezoeken drie binnenstadondernemers en vertellen ons meer over de plannen voor de heroprichting van de Bedrijveninvesteringzone voor de Weerter binnenstad: https://youtu.be/pymD6vYQ9aI.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
3 reacties