Koldergallereej: kolderieke kunst in Museum T

Voor kolderieke kunst moet je de komende weken niet in Museum W, maar in Museum T zijn. Café De Tram in Weert is ook dit jaar weer de expositieruimte voor de Koldergallereej. De werken die er hangen zijn gemaakt aan de hand van het thema ‘Ut Keumptj Good’.

Klaar voor de opening

In het café werd woensdagmiddag hard gewerkt om alle 77 werkjes een plek aan de wanden te geven. Posters werden opgehangen en spotjes werden gericht op de kolderieke kunststukken. En het kwam goed: de Koldergallereej is klaar voor de opening van aanstaande vrijdag.

Kunstenaars

“De werken zijn gemaakt door twaalf Kolderkunstenaars”, zo weet een van hen te vertellen. Els Maes is daarnaast ook onderdeel van de organisatie van de Koldergallereej. “We hebben ook nog werken van vijf prominenten en de opbrengst van die werken gaat naar een goed doel. Die vijf mensen zijn Jan Tullemans, Bernard Visser, Job Smeets, Gard van Wegberg en Renier Vaessen”.

Thema

Het thema dit jaar is ‘Ut Keumptje Good’. Volgens Hans Corstjens van de organisatie weten de kunstenaar daar heel creatief en op een kolderieke manier mee om te gaan. “Er zijn erbij die gaan de erotische kant op. Er zijn erbij die gaan naar de misstappen die je kunt maken. Iedereen doet dat op zijn eigen manier”.

Zelf heeft Hans ook een aantal kunstwerken gemaakt. “Iemand die met de Vastelaovendj met zijn hoofd op de bar ligt en teveel gedronken heeft. Toch weet hij: morgen komt het weer goed!”, zo beschrijft hij een van zijn creaties.

Opening

Aanstaande vrijdag om 20.15 uur wordt de Koldergallereej in Café Tramhalt officieel geopend. Daar zullen onder andere burgemeester Raymond Vlecken en Rogstaekerspreens Paul I bij aanwezig zijn.

Opbrengst veiling

Op Aswoensdag, 22 februari, zullen de kunstwerken geveild worden. “De opbrengst gaat naar de kunstenaars en naar de organisatie van de Koldergallereej. Behalve van de vijf prominenten. Dat gaat naar de Voedselbank”, aldus Els Maes.

In deze video zie je een aantal van de 77 kunstwerken die te zien zullen zijn in de Koldergallereej. Hieronder ook een aantal werken die gemaakt is door niet-kunstenaars. Hoe dat zit legt Els Maes ons uit: https://youtu.be/yhJkuBR5LGs.