Nieuwe en energiezuinige ovens bij Bakkerij Vries

“Bakken doe je ook op ervaring en gevoel.”

Eerst moet er gesloopt worden, voordat er iets nieuws kan komen. Zo ook bij Brood & Broodbakkerij Vries op Boshoven, aan de Vrakkerstraat in Weert. Afgelopen vrijdag is met het slopen van de ovens in de bakkerij begonnen. “De ovens waren dertig jaar oud. De gasbranders waren slecht geworden. In 1991 heeft mijn vader René Vries deze ovens laten plaatsen. Duizenden broden en vlaaien zijn ermee gebakken”, lacht zoon en bakker Hans Vries. Echter, als de onderdelen van de oude ovens op de vrachtwagen liggen, herinnert niets daar meer aan.

Kwaliteit is het belangrijkste

In de bakkerij zijn de contouren van de nieuwe ovens al zichtbaar. Het gaat om een rotatie-oven en een inschietoven met stenen vloer. Bewust heeft Hans hiervoor gekozen. “De oude ovens hadden ook een stenen vloer. Doordat de vloerbroden en vlaaien direct op de warme stenen vloer liggen, krijgen ze een heerlijke korst. Ook al is het arbeidsintensiever om alles ze één voor één in de oven te schieten, als ambachtelijke bakker is kwaliteit het belangrijkste. Daar letten we op en daarmee maken we het verschil.”

Handmatig functies aanpassen

Ondertussen bouwen technische medewerkers van het Duitse bedrijf WP Bakkery Group de nieuwe ovens onderdeel voor onderdeel op. Zij worden bijgestaan door medewerkers van Beko Bakkerij Techniek. In de nieuwe ovens zit veel elektronica. Veel is digitaal, maar Hans Vries vindt het belangrijk dat er ook handmatig functies kunnen worden aangepast. “Bakken doe je ook op ervaring en gevoel.”

Met de tijd meegaan

Hans en zijn vrouw Iris gaan met de tijd mee en kiezen ervoor om te innoveren. Zo zijn de nieuwe ovens duurzamer en energiezuiniger. “De ovens zijn beter geïsoleerd, waardoor ze de warmte (280 graden Celsius) beter vasthouden. Daarnaast verbruiken ze minder stroom en wordt de restwarmte hergebruikt.” Verder komen er honderd zonnepanelen op het dak te liggen, waarmee in een groot gedeelte van het energieverbruik wordt voorzien. Ook is het de bedoeling om binnen afzienbare tijd met elektrische bezorgwagens te gaan rijden. “Er zijn altijd mogelijkheden en die blijven we zoeken. We maken topproducten samen met een geweldig team. Het plezier zie je overal in terug.”

Volgens plan

Het vervangen van de ovens verloopt voorspoedig en volgens plan. Op dit moment is een beperkt assortiment op bestelling verkrijgbaar bij Bakkerij Vries. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een leenoven. “Vanaf maandag 27 februari draaien de nieuwe ovens en zijn we weer volledig open voor ons gehele assortiment.”


Een bijdrage van Arjanne van Voorst