PvdA Weert roept college op burgers te helpen in de wirwar van regels voor energiesteun

Algemeen Weert 15 reacties 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (HandmadePicture)

De Rijksoverheid heeft via een nieuwsbrief bekendgemaakt dat er een Tijdelijk Noodfonds Energie is opgericht dat steun biedt aan kwetsbare huishoudens. Volgens het Rijk kunnen kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening vanaf 7 februari 2023 terecht bij dit Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Noodfonds betaalt, voor huishoudens die in aanmerking komen voor steun, een deel van de energierekening van oktober 2022 tot en met maart 2023. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds vanaf nu aanvragen voor de hele periode. Mensen met een inkomen tot 200% van het sociaal minimum kunnen onder bijzondere omstandigheden in aanmerking komen voor deze regeling.

Weer een nieuwe regeling

Op zich is het mooi dat ook het rijk en de energiebedrijven iets extra’s doen om mensen te helpen die door de hoge energieprijzen in de problemen komen. Maar, het is wel wéér een nieuwe regeling. Een regeling waar weer veel voorwaarden en eisen aan zitten, met ook weer een nieuw, apart digitaal loket. Voor bijna alle burgers in Weert en de rest van Nederland wordt het zo bijna onmogelijk om uit al deze regelingen wijs te worden. Dat geldt nog meer voor de meest kwetsbaren onder ons. Zij zijn vaak de draad al helemaal kwijt.

Actieve ondersteuning noodzakelijk

Daarom roept de PvdA Weert het college op burgers actief te ondersteunen bij het doen van aanvragen. De gemeente kan mensen waarvan bekend is dat zij mogelijk in aanmerking komen voor deze regeling actief benaderen met hulp. Ook kunnen zij hen (samen met partners zoals het Bibliocenter en Punt Welzijn) met raad en daad ondersteunen door bijvoorbeeld te helpen met het invullen van de formulieren. Burgers die niet bij de gemeente bekend zijn zouden deze ondersteuning eveneens moeten kunnen krijgen wanneer zij hierom vragen. Uiteraard moeten zij daarvoor wel contact opnemen met de gemeente.

Hulp vanuit de gemeente

De PvdA Weert realiseert zich dat deze regeling niet voor iedereen geldt en dat de steun voor veel mensen die door de energiecrisis in de financiële problemen komen alsnog onvoldoende ruimte biedt. Daarvoor zijn door de gemeente, mede op aandringen van de PvdA Weert, ook al maatregelen getroffen. Burgers moeten daar echter wel gebruik van kunnen maken en daar hebben ze steeds vaker hulp bij nodig.

Voor burgers die te maken hebben met financiële problemen als gevolg van de energiecrisis is dus het beste advies: neem contact op met de gemeente. Medewerkers van de gemeente kunnen je dan via een persoonlijk gesprek het meest effectief hulp bieden, wat bij dit woud aan maatregelen zeker nodig is.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
15 reacties