Gemeente Weert deelt gratis boompjes uit

Foto via Depositphotos (sudok1)

Inwoners van de gemeente Weert kunnen zich opgeven voor een gratis pakket van drie jonge bomen. De uitdeelactie is een initiatief van de gemeente Weert, IVN Natuureducatie en de Natuur en Milieufederatie Limburg. De actie is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Plan Boom.

Boompjes reserveren

Uit je raam kijken en groen zien. Bloeiende bomen en struiken vol met vogels, vlinders en bijen. Wil jij dat ook? Reserveer dan nu jouw gratis boompjes via www.weert.nl/boompjesactie. Er worden 700 pakketten van drie boompjes vergeven. Wees er snel bij, want op is op! Je kunt de boompjes ophalen op zaterdag 25 maart tussen 10.00 en 12.00 uur bij Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man, aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. 

Welke boompjes?

Je krijgt een pakket van drie jonge inheemse boompjes, bestaande uit hazelaar, gewone esdoorn en lijsterbes. Inheemse bomen hebben zich aangepast aan de omstandigheden in ons land en kunnen hierdoor beter tegen ziektes. Daarnaast trekken ze meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische boompjes. Hoe meer inheemse soorten er geplant worden, hoe beter dat is voor de biodiversiteit. Bovendien hebben de boompjes het keurmerk ‘On the way to planet proof’.

De boompjes zijn goed te snoeien, dus jij bepaalt zelf hoe groot je ze laat worden. Wethouder Suzanne Winters hoopt dat veel inwoners gebruikmaken van de actie: “Een groene tuin is goed voor het klimaat én je kunt er zelf van genieten. Met deze actie zorgen we samen voor een groene en prettige leefomgeving.”

Waarom boompjes planten?

Het planten van boompjes zorgt voor een groenere, frissere en gezondere leefomgeving én draagt bij aan het herstel van de biodiversiteit. Bomen geven verkoeling tijdens hete zomers en zorgen ervoor dat de bodem regenwater kan opnemen. Kortom: een toename van het aantal bomen helpt verdroging tegen te gaan en zorgt ervoor dat de tuinen in Weert weer gaan bruisen van het leven.

Plan Boom 

Met het planten van bomen in je tuin help je mee om de doelstelling van Plan Boom te halen, namelijk om in vier jaar tijd 10 miljoen bomen in heel Nederland te planten. Plan Boom is een landelijk project dat zich niet alleen richt op particuliere tuinen, maar ook op bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en het buitengebied. Ga voor meer informatie over Plan Boom naar www.planboom.nl.