Hulde voor medewerkers Reinigingsdienst Weert

7 reacties

Deze week is het de Week van de Afvalhelden. In Weert zijn het de medewerkers van de Reinigingsdienst die er steeds weer voor zorgen dat de stad er na ieder evenement binnen een paar uur weer piekfijn uitziet. De rest van het jaar maken ze met de veegwagens de straten schoon, legen ze de ondergrondse containers en ruimen ze vuil op dat op plaatsen wordt neergezet waar het niet thuishoort. En daarom verdienen ze een pluim, aldus Ludwig Oerlemans. Hij is functioneel beheerder afval bij de gemeente Weert.

Bijzettingen

Het is maandagochtend 7 uur. Een vrachtwagentje van de Reinigingsdienst rijdt de Korenmarkt in Weert op. Bij de ondergrondse containers staat een flink aantal plastic zakken en dozen met afval; vuilnis dat daar niet hoort. Een team van acht personen zorgt er in Weert voor dat deze ‘bijzettingen’ opgeruimd worden voordat de grote vrachtwagen de ondergrondse containers komt legen. “Op een maandag als vandaag rijden ze met vier auto’s rond … In totaal wordt er ongeveer 40 kuub aan afval opgehaald. Dat is echt gigantisch veel”, aldus Ludwig Oerlemans.

Te grote zak

Volgens de beheerder afval komt een gedeelte van dit verkeerd aangeboden afval van bedrijven, maar ook de gewone burger zet vuilnis wat eigenlijk naar de milieustraat gebracht moet worden bij de ondergrondse containers. “Er staan vaak zaken bij als kussens, tuinmeubelen, af en toe een matras, een bankstel”. Maar dat is niet het enige wat er bij de containers misgaat. “Wat we ook zien is dat er afvalzakken bijstaan die eigenlijk wel in de container kunnen. Maar wat is het probleem: als iemand een veel te grote zak in de container doet dan gaat deze vastzitten. Dan valt de zak niet door de trommel en de volgende die dan komt zet zijn afval er dan gewoon bij”.

Boete

Als iemand afval neerzet op een plaats waar dat niet mag riskeert deze persoon een boete. En deze is niet mals: €140,- mag er dan worden afgerekend. “Voor die honderdveertig euro kun je zeven ‘knippen’ kopen om naar de milieustraat te gaan. En dan kun je zeven kuub aan afval kwijt”, aldus Oerlemans. Iedere inwoner van Weert krijgt van de gemeente op zijn of haar Weerterlandpas per jaar 6 ‘knippen’. Hiermee mag gratis 6 kuub afval bij de milieustraat ingeleverd worden. Meer informatie over de Weerterlandpas: www.weert.nl/weerterlandpas.

Drie stops

Na amper een half uur hebben de mannen van de Reinigingsdienst de laadbak van hun vrachtwagentje vol met ‘bijzettingen’. Hiervoor hoefden ze maar drie stops te maken; op de Korenmarkt, de Coenraad Abelsstraat en de Laurenburg. Tijd voor de ‘Afvalhelden’ om voor de eerste keer vandaag richting de milieustraat te rijden.

Meer informatie over de milieustraat: www.weert.nl/milieustraat. Je vindt er onder andere de openingstijden en welk afval wel en niet op de milieustraat ingeleverd mag worden.

In deze video gaan we op pad met twee medewerkers van de Reinigingsdienst Weert. We zien welk vuilnis er allemaal op de laadbak van het vrachtwagentje verdwijnt en Ludwig Oerlemans vertelt ons hoe we afval het beste bij ondergrondse containers kunnen aanbieden: https://youtu.be/NUOXEA0agSo.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
7 reacties