Open ‘Van Horne Wandeling’ over Philips van Horne en Weert

De maandelijkse open wandeling van de stadsgidsen op zondag 2 april staat geheel in het teken van ‘Weert, de Van Hornestad van Limburg’.

Rijk verleden

Een van de hoogtepunten tijdens de wandeling is de monumentale St. Martinuskerk, maar ook het centrum van de stad kent een rijk verleden waarachter mooie verhalen schuilen. Onder leiding van de stadsgids Ed Bijmans wordt er gewandeld langs locaties die een relatie hebben met de Van Hornes en in het bijzonder met Philips van Montmorency, graaf van Horne en heer van Weert. 

De gids vertelt ook over recente archeologische vondsten en natuurlijk over de Van Horne dynastie. Naast het verleden komt echter ook het heden volop aan bod. Weert is immers een bruisende stad.

Van Horne film

Voorafgaand aan de wandeling wordt een klankbeeld vertoond als filmische introductie op de Van Horne Wandeling. Het klankbeeld toont met kaarten en foto’s het verhaal over het ontstaan van Weert, de vestiging van de adellijke familie Van Horne in Weert en het leven van de doorsnee Weertenaar rond 1565. 

Weert: Van Hornestad

Uit de filmische introductie blijkt dat de graven Van Horne vanaf het einde van de dertiende eeuw tot 1568 hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis en de vormgeving van Weert. Door de aanleg van stadswallen, poorten en grachten en vooral door de bouw van kasteel Nijenborgh werd Weert een vestingstad. Dat had voor stad en platteland grote gevolgen, vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Na deze vertoning gaan de wandelaars op zoek naar sporen uit die tijd. Vanaf het marktplein voert de route langs het Muntgebouw, de Tiendschuur en natuurlijk het voormalige imposante kasteel ‘Nijenborgh’ en het nieuwe kasteelpark. Na een bezoek aan de tuin van het Birgittinessenklooster in de Maasstraat wordt als spectaculair slot de monumentale Sint Martinuskerk bezocht. Daar wordt de ultieme vraag behandeld: ‘Ligt Philips van Horne hier wel of niet begraven?’

Praktische informatie

  • Datum: zondag 2 april 2023
  • Aanvang: 13.30 uur
  • Startpunt: Grand Café De Weerter Bazaar, Markt 17 in Weert
  • Aanmelden verplicht via [email protected] (tevens voorkeur voor koffie of thee aangeven)
  • Kosten: € 6,- per persoon, inclusief koffie of thee en filmpje (kinderen tot 12 jaar gratis)
  • Duur: circa twee uur
  • Maximum aantal wandelaars: 20
  • Er wordt gebruikgemaakt van headsets

Meer informatie: https://www.stadsgidsenweert.nl/