Rooie Vrouwen PvdA Limburg verzamelen ‘eikels’ op Internationale Vrouwendag

Algemeen Weert 5 reacties 3 min. leestijd
Foto via Depositphotos (HayDmitriy)

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwelijke politici te maken krijgen met (online) seksisme. In de landelijke én lokale politiek. De PvdA vindt dit onacceptabel. De Rooie Vrouwen van de PvdA Limburg voeren daarom op 8 maart, Internationale Vrouwendag, actie in Heerlen.

Onaantrekkelijk en onveilig

Vrouwonvriendelijk gedrag en seksisme. Vrouwelijke politici krijgen er regelmatig mee te maken, zowel online als in de politieke arena. Het maakt de politiek onaantrekkelijk en soms ook onveilig voor vrouwen. Vrouwen gaan minder snel de politiek in óf stappen er sneller uit. Voor vrouwen van kleur is de situatie nog nijpender. Naast seksistische opmerkingen krijgen zij ook nog te maken met (online) racisme.

Moeten vrouwen niet meer hun mannetje staan?

Vrouwen krijgen regelmatig het verwijt dat ze meer hun mannetje moeten staan. “Dat is echt grote onzin. Alle vrouwen die ik in de politiek ken zijn inhoudelijk en verbaal sterk en zelfverzekerd. Maar ze hebben ook allemaal meer dan één ervaring waarin ze werden gekleineerd, beschimpt of erger. En als je daar wat van zegt, dan ben je al snel een zeikwijf, een kenau of een heks. Dat moeten we als samenleving niet accepteren.” Aldus PvdA Statenlid Aleida Berghorst.

Meer vrouwen in de politiek is dringend nodig voor onze democratie

Al meer dan 100 jaar kunnen vrouwen verkozen worden in de volksvertegenwoordiging en toch zijn vrouwen nog altijd stevig in de minderheid in de politiek. De PvdA vindt dat vrouwen evenredig vertegenwoordigd moeten zijn in de volksvertegenwoordiging, het bestuur van Gemeente, Provincie, Waterschap, Rijk, Europa en de samenleving als geheel. Dat is niet alleen goed voor vrouwen. Het is ook beter voor onze democratie. Seksisme en vrouwonvriendelijk gedrag beperkt vrouwen om mee te doen. Daar moeten we als samenleving wat aan doen. En dat begint bij het zichtbaar maken van het probleem.

‘Eikels’ aan de boom hangen

Tijdens de manifestatie op de Bongerd in Heerlen worden vrouwelijke voorbijgangers gevraagd hun ervaringen met seksisme en vrouwonvriendelijk gedrag op te schrijven en aan een “Limburgse Eikelboom” te hangen. Ook online worden soortgelijke ervaringen verzameld. De ervaringen worden gebundeld en na de verkiezingen overhandigd aan CdK Emile Roemer. Hij kan bijdragen aan het vrouwvriendelijker maken van heel Limburg en specifiek via burgemeesters helpen aan een vrouwvriendelijker klimaat in de gemeenten.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
5 reacties