Start ombouw vleesverwerkingsfabriek naar 24 sociale huurappartementen

Algemeen Economie Weert 1 reactie 3 min. leestijd

Wonen Limburg tovert een deel van de voormalige vleesverwerkingsfabriek ‘Swinnen Meat’ aan de Beemdenstraat in Weert om tot 24 sociale huurappartementen. Hiermee streeft Wonen Limburg ernaar om de toenemende vraag naar sociale huurwoningen zo goed mogelijk in te vullen, met hergebruik van het bestaande gebouw. Aan het einde van het jaar verwacht Wonen Limburg de appartementen op te leveren.

Optimale circulariteit

Op 27 maart vierde Wonen Limburg samen met de gemeente, de architect CB5, de aannemer Bouwmij Janssen en omwonenden de start van de bouw. Een mooi moment om bij de transformatie van de voormalige uitbeenderij in de wijk Leuken stil te staan. In deze voormalige vleesverwerkingsfabriek worden 24 meergezinswoningen en studio’s gebouwd met verschillende oppervlaktes, indelingen en huurprijzen. Zo wordt een brede doelgroep aangesproken. De woningen krijgen een balkon of loggia, de studio’s delen samen een dakterras.

Ger Peeters, bestuurder Wonen Limburg, vertelt: “Het bijzondere aan dit project is dat we gebruik maken van het bestaande casco. We slopen het bestaande pand tot op het casco van de draagconstructie. Daarna bouwen we de woningen op. Zo zorgen we voor optimale circulariteit van het project. We streven ernaar om in 2025 25 % van onze nieuw te bouwen woningen te maken van circulaire materialen.”

Duurzaamheid

Natuurlijk denkt de corporatie aan duurzaamheid, een thema dat in deze tijden niet mag ontbreken. Ondanks dat een oud pand wordt getransformeerd, wordt voldaan aan nieuwbouwkwaliteit. Daarbij zijn de woningen gasloos, worden ze voorzien van een warmtepomp en optimaal geïsoleerd. Ook het hemelwater wordt afgekoppeld en terug de natuur ingebracht. “We hebben met het bouwteam gekeken naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van het bestaande gebouw. Door efficiënte samenwerking konden we weloverwogen keuzes maken vanaf de eerste schets tot het uiteindelijke uitvoeringsontwerp”, aldus Rogier Rutten, procesmanager bij Bouwmij Janssen.

Een thuis voor iedereen

Wethouder Wendy van Eijk: “De gemeente Weert heeft een stevige woningbouwopgave. Daar wordt op dit moment flink aan gewerkt, waaronder hier in de wijk Leuken. Met deze nieuwbouw wordt bijgedragen aan het verkleinen van het tekort en het terugdringen van de wachttijd voor huurwoningen in de gemeente Weert. Als wethouder ben ik daarnaast erg blij dat we in dit geval een win-win situatie hebben kunnen creëren. We bouwen én prachtige woningen, maar we hebben ook een overlast gevend bedrijf in een woonwijk gesaneerd. Dankzij een bijdrage van de provincie wordt de openbare ruimte ook nog heringericht en vergroend.”

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
1 reactie