Tegel tegen zinloos geweld geplaatst na incident met wijnfles

Woensdag 29 maart is er op het Sint Raphaëlpad in Weert een tegel geplaatst met daarop een lieveheersbeestje als positief signaal tegen geweld.

Incident

De aanleiding voor het plaatsen van deze tegel was een geweldsincident op 2 juli 2022. Martijn, een politieagent die in zijn vrije tijd een oogje in het zeil houdt, hoorde toen verheven stemmen en merkte op dat er met een fiets tegen een gevel geslagen werd. Hij besloot een kijkje te gaan nemen en raakte betrokken bij een handgemeen. Hierbij werd hij met een wijnfles op zijn hoofd geslagen en raakte hij gewond.

De vrouw die met de wijnfles sloeg is inmiddels veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur, omdat de rechtbank haar actie als zinloos geweld beschouwde. Tijdens de zitting vroeg Martijn om aandacht voor het probleem van zinloos geweld. Hij stelde voor om op symbolische wijze een tegel te laten plaatsen met daarop een lieveheersbeestje.

Bemoedigende woorden

De politie en gemeente Weert ondersteunden dit initiatief en regelden de plaatsing van de tegel op de locatie waar het incident plaatsvond. Na de plaatsing spraken burgemeester Vlecken en de Limburgse politiechef Ingrid Schafer bemoedigende woorden tot Martijn en deelden zij de hoop dat het plaatsen van dergelijke tegels in de toekomst niet meer nodig zal zijn. De politiechef benadrukte bovendien dat het belangrijk blijft dat zowel agenten als gewone burgers niet wegkijken wanneer er verdachte situaties plaatsvinden.

Bekijk een video: https://youtu.be/cvOSaLQzY58