Lezing ‘De wereld aan het werk’ op Dag van de Arbeid

Foto A12079 Erfgoedcluster: Zjaak van de Schoor in zijn smederij (Vrakker 1) met zijn medewerkers. V.l.n.r. Zjaak, Wullem Verdonschot en Janus.

Sinds het einde van de negentiende eeuw wordt 1 mei als de Dag van de Arbeid aangemerkt. Ook in Weert wordt op die dag in bepaalde kringen de Dag van de Arbeid gevierd. Een mooie aanleiding voor de Aldenborgh om professor dr. Jan Lucassen uit te nodigen voor een lezing over de geschiedenis van arbeidsverhoudingen.

Onderwerp van de lezing

Professor dr. Jan Lucassen (Meijel, 1947) zal vertellen over de noodzaak van werken en de ontwikkeling van werk: van de prehistorische jager/verzamelaar tot de kantoormens in de huidige tijd met onder andere internet. Hij zal daarbij aandacht besteden aan de wijze waarop werk georganiseerd is en de rol van de mensen daarbij: in het huishouden, de stam, de stad en de staat. Ook de verdeling van het werk tussen man en vrouw, de invloed van geld en de opkomst van vakbonden komen aan de orde. Arbeidsmigratie, slavernij en arbeidsverhoudingen zijn andere onderwerpen.

Als resultaat van zijn jarenlange onderzoek schreef Jan Lucassen recentelijk een boek over de geschiedenis van werk en arbeidsverhoudingen. Het boek, getiteld ‘The Story of Work: A New History of Humankind’, is in 2021 gepubliceerd door Yale University Press en kreeg veel lovende kritieken in de internationale pers. In 2022 verscheen de Nederlandse vertaling hiervan met als titel ‘De wereld aan het werk. Van de prehistorie tot nu’. Geïnteresseerden kunnen het boek tijdens deze avond aanschaffen.

Praktische informatie

  • Datum: maandag 1 mei 2023
  • Aanvang: 19.30 uur
  • Locatie: Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1 in Weert

Tijdens de lezing zullen ook twee toepasselijke korte films – over de lakenstad Weert en de aanleg van het spoor – van Aldenborgh-lid en cineast Peter Crins uit Leveroy vertoond worden. Bekende gezichten zullen in beeld komen en zich uitspreken over het regionale verleden.