Wegens succes verlengd: rondleiding abdij Maria Hart van zusters Birgittinessen

Algemeen Weert Reageer 3 min. leestijd
Foto via Stadsgidsen Weert – Jos Leenders

Zondag 28 mei worden de deuren van abdij Maria Hart aan de Maasstraat exclusief geopend. De abdij werd oorspronkelijk gesticht in 1442 als abdij Maria Wijngaard en in 1525 legde graaf Jacob van Horne de eerste steen voor een nieuwe kloosterkerk die in 1836 weer werd afgebroken. De oorspronkelijke orde ‘de witte nonnen’ werd in 1797 door de Fransen uit het klooster verdreven. De abdij werd verkocht en er werden woonhuizen van gemaakt. In 1843 werd een deel van het klooster opnieuw betrokken door de (slot)zusters Birgittinessen, die er inmiddels al 180 jaar onafgebroken wonen en leven.

Rondleiding

De rondleiding door de abdij start in de prachtige kapel die in 1856 werd gebouwd. Daar wordt het gezelschap ontvangen door zuster Concezione, moeder-overste van de orde, die vertelt over de huidige kloostergemeenschap en de stichtster van orde de H. Birgitta.

Vervolgens loopt het gezelschap door naar de oude ontvangstruimte met het getraliede raam waarachter de slotzusters vroeger vier maal per jaar familiebezoek ontvingen. Aansluitend bezoekt het gezelschap de bovenkapel met biechtkamer en de daarnaast gelegen kapittelzaal. In de kapittelzaal van een klooster kwam de hele gemeenschap vaak dagelijks bijeen voor lezingen (kapittel of hoofdstuk uit de Bijbel) en om moeder-abdis te horen praten. De ‘troon’ van moeder abdis is dan ook hoger dan de stoelen voor de zusters.

Vanuit de kapittelzaal neemt het gezelschap een kijkje op de zoldergewelven van de kapel. ‘Bukt hier diep voor uw hoofd, anders een geduchten stoot’ valt er te lezen op de zoldertoegang. Op een van de andere zolders staan onder andere de hutkoffers van de allereerste zusters nog opgeslagen.

Hierna is het tijd voor een minipavlova (uit de eigen kloosterkeuken) en een kop koffie. Vervolgens wordt er een bezoek gebracht aan de kloostertuin, met een toelichting op het radaronderzoek naar de afgebroken ‘Hoogkerk’. Daarna loopt het gezelschap naar de tuin met het kloosterkerkhof en de Lourdesgrot die in 1936 werd aangelegd.

Als afsluiting kunnen bezoekers het gastenverblijf bezichtigen en een flesje huisgemaakte Limoncello of Arancello kopen. De opbrengst van de rondleiding gaat geheel naar de restauratie en exploitatie van het klooster.

Praktische informatie

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie