De Weerter VVD stelt vragen over de slechte kwaliteit van groen

De Weerter VVD heeft naar aanleiding van de aanhoudende klachten van inwoners over de slechte kwaliteit van het groen in de woonwijken en rondom het centrum van Weert, vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Met de komst van het voorjaar en de naderende zomer wil de partij opheldering over dit groeiende probleem.

Het groen in verschillende wijken van Weert heeft volgens de Weerter VVD de laatste tijd te kampen met een verloederde aanblik en de aantrekking van ongedierte. Om deze kwestie aan te pakken, is in het coalitieakkoord afgesproken dat het college een inventarisatie zal maken van de plantsoenen die vervanging behoeven, en dat hiervoor financiële middelen beschikbaar gesteld zullen worden.

Prioriteiten

Binnen de begroting van 2023 zijn diverse prioriteiten vastgelegd met betrekking tot het groen. De vragen van de Weerter VVD richten zich specifiek op de volgende prioriteiten: ‘Plan herinrichting Stationsstraat’, ‘Verbeteren groenonderhoud recreatieve routes’ en ‘Inventarisatie opwaardering openbare ruimte’.

Stationsstraat

Wat betreft het ‘Plan herinrichting Stationsstraat’, heeft er in 2022 een onderzoek plaatsgevonden naar vergroeningsmogelijkheden in deze straat. De Weerter VVD wil graag weten wat de stand van zaken is van dit plan en op welke wijze de gemeenteraad hierbij betrokken zal worden.

Recreatieve routes

Daarnaast is er in de begroting een post opgenomen voor het structureel onderhouden van recreatieve routes, met name met betrekking tot overhangende begroeiing. De partij vraagt het college om informatie over welke recreatieve routes specifiek onder dit onderhoud vallen en of er al gestart is met de uitvoering hiervan.

Openbare plantsoenen

Tot slot moet er een inventarisatie komen van de huidige en gewenste kwaliteit van de openbare plantsoenen, inclusief een plan voor vervanging en afschrijving. Het huidige groenareaal is namelijk sterk verouderd. De Weerter VVD wil graag weten of deze inventarisatie reeds heeft plaatsgevonden en op welke wijze de gemeenteraad hierbij betrokken zal worden.

4500 klachten

Daarnaast wil de partij graag weten hoe de meldingen van inwoners over het openbaar gebied, die het afgelopen jaar zo’n 4.500 klachten hebben opgeleverd, hierin meegenomen zullen worden. Ten slotte vraagt de partij wanneer het daadwerkelijk vervangen van de openbare plantsoenen zal aanvangen en wat het beleid van het college is met betrekking tot het bevorderen van biodiversiteit in woonwijken en het centrum.

De Weerter VVD ziet het als haar taak om de leefomgeving van de inwoners van Weert te verbeteren en is vastbesloten om deze kwestie aan te pakken. De partij wacht met belangstelling op de reactie van het college op hun gestelde vragen, met de hoop dat er snel maatregelen genomen zullen worden om de kwaliteit van het groen in de gemeente te verbeteren en de leefbaarheid te waarborgen.

Bekijk de brief: https://iwdg.nl/3MIOVBU (PDF)