Mannenkoor Eendracht uit Swartbroek viert 100-jarig jubileum

Foto via: mannenkooreendracht.nl

Mannenkoor Eendracht uit Swartbroek viert dit jaar zijn 100-jarig jubileum. Het koor werd opgericht in de zomer van 1923 door enkele jonge mannen die bij het kapelletje van de Drie Gezusters met elkaar in gesprek waren.

Aanvankelijk werd gedacht aan het oprichten van een fanfare, maar men was bang voor financiële problemen bij het aanschaffen van muziekinstrumenten in zo’n kleine dorpsgemeenschap. Daarom werd besloten een koor op te richten.

In de oorlogsperiode fungeerde Eendracht als kerkkoor en weigerde het lid te worden van de door de bezetter verplichte “Kulturkammer”. Na de oorlog werd het koor omgevormd tot mannenkoor en organiseerde het muziekavonden. Het aantal leden groeide gestaag en bereikte ooit het aantal van 64 zangers.

Huidige samenstelling

Momenteel telt het koor 43 leden uit Swartbroek, Weert en Leudal. Het koor staat onder leiding van dirigent Paul Koolen, die al lange tijd aan het koor verbonden is. Het koor heeft in de loop der jaren vele liederen ingestudeerd in allerlei talen en genres.

Speciaal lied

Bijzonder is het lied “Hoort, Mannenzang” dat speciaal voor het 75-jarig jubileum van Eendracht werd geschreven. Het koor laat zich graag horen zowel in als buiten het dorp. Elke woensdag wordt er tussen 20:00 tot 22:00 uur gerepeteerd bij Bi-j Sanne en na afloop volgt natuurlijk een derde helft.

Jubileumviering

Het mannenkoor viert in 2023 haar eeuwfeest en het belooft een groots evenement te worden. Het hele jaar staat in het teken van het jubileum. Zo gaan de zangers met hun partners op pad op 13 mei en is er op 17 juni een feestavond en receptie ter ere van het eeuwfeest. Op 25 juni treedt het koor op tijdens Cultureel Lint en op 14 oktober staat er een concert gepland waarbij het jubileumboek en de CD vol zang van het mannenkoor worden gepresenteerd. Op 25 november wordt het St. Ceciliafeest gevierd en op 17 december is er een kerstconcert met solisten en meerdere koren. Het hele dorp is uitgenodigd om samen met het koor deze mijlpaal te vieren.

Meer informatie: mannenkooreendracht.nl