Obelix en Kapitein Haak staan stil tijdens Levende Standbeeldenfestival in Thorn

Fotograaf: Peter Rommers

Thorn – Heb je ooit Obelix of Kaptein Haak minutenlang stil zien staan? Nee? Neem dan op Eerste Pinksterdag zeker een kijkje in Thorn. Daar wordt op 28 mei traditioneel het Levende Standbeeldenfestival gehouden. Naast Obelix en Kapitein Haak zijn dan nog meer dan twintig andere ‘living statues’ te bewonderen.

Publieksprijs

Zoals altijd heeft de organisatie weer de beste, mooiste en leukste levende standbeelden geselecteerd voor het festival dat tevens het Open Limburgs Kampioenschap is. Bezoekers beslissen die dag ook welk beeld de Fletcher Publieksprijs verdient.

Twintig levende standbeelden

Het Levende Standbeeldenfestival is een begrip in de verre omtrek. De pittoreske historische straatjes van Thorn vormen het perfecte decor voor dit evenement dat jong en oud weet te vermaken. Tijdens een wandeling door de historische kern van het ‘Witte Stadje’ stuiten bezoekers op meer dan twintig levende standbeelden. Hoe weet het beeld ‘Nosy’ de bezoekers aan het lachen te krijgen? Wat gebeurt er als je een muntje gooit in het bakje van ‘Il Padre’?

Naast levende beelden biedt het festival dit jaar ook iets nieuws: échte standbeelden. Kunstenaars Maarten Vaessen en Jac. Linssen tonen meerdere werken op een centrale plek in het festivalgebied: achter restaurant Hofferkeukens.

Horeca en winkels

Uiteraard zijn de gezellige Thornse terrasjes, restaurants en winkels gewoon open op deze Eerste Pinksterdag. Kortom: alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ‘beeldig’ dagje uit.

De organisatie adviseert bezoekers om zo veel mogelijk met de fiets te komen. Enkele Thornse verenigingen richten bewaakte fietsenstallingen in waar je tegen een kleine vergoeding jou tweewieler kan achterlaten.

Toegang tot het levende standbeeldenfestival op 28 mei kost 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen mogen uiteraard gratis binnen. Het festival begint om 12:30 uur en eindigt om 16:30 uur. Meer informatie vind je op www.toonbeeldthorn.nl.