Politie Weert geeft uitleg over ondermijning

Plaats een reactie

Hennepkwekerijen in woonwijken, drugsproductie in leegstaande stallen of recreatieparken die dienen als uitvalsbasis voor criminele activiteiten – het zijn allemaal voorbeelden van ondermijning: de vermenging van de ‘bovenwereld’ (de samenleving) en de onderwereld (criminaliteit). Het is overal en de politie heeft er haar handen vol aan. Om die reden geeft het basisteam van de politie in Weert, Nederweert en Leudal deze week via Facebook en Instagram een kijkje in de werkzaamheden omtrent ondermijning. De agenten leggen uit wat ondermijning is, geven tips voor het herkennen van ondermijning en laten zien wat zij zoal doen tegen ondermijning.

Wat is ondermijning?

Een definitie geven van ondermijning is lastig, want ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld (de ‘gewone’ maatschappij) en de onderwereld (criminelen) vervagen. Criminelen maken voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. De onderwereld ‘ondermijnt’ zo dus de bovenwereld.

Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren of kopen panden. Hiervoor hebben ze in de ‘bovenwereld’ medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning dan ook zien als het constante gebeuk van georganiseerde criminaliteit (onderwereld) op de samenleving (bovenwereld). Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt.

Enkele voorbeelden van ondermijning:

 • Drugslabs en hennepkwekerijen in woonwijken;
 • Recreatieparken gebruiken als uitvalsbasis voor criminele activiteiten;
 • Woningen, loodsen en voertuigen huren voor criminele activiteiten;
 • Drugsproductie in de agrarische sector, bijvoorbeeld via (gedwongen) verhuur van leegstaande stallen.

Hoe herken je ondermijning?

Uiteraard doen criminelen er alles aan om te zorgen dat ze niet opvallen, maar toch zijn er een aantal signalen die kunnen duiden op ondermijnende criminaliteit:

 • Op bijzondere tijdstippen (zoals midden in de nacht) veel aanloop bij een woning;
 • Meerdere camera’s rondom een pand of woning;
 • Bezoekers die slechts een hele korte tijd binnen zijn;
 • Bedrijven die de voorkeur geven aan contante betalingen;
 • Bedrijven zonder eigen website;
 • Bedrijven die vaak gesloten zijn of geen klanten hebben;
 • Anijs- of acetongeur rondom een pand (dit kan duiden op een drugslab);
 • Criminelen die veel geld bieden om een (leegstaand) pand te huren, veelal in het buitengebied;
 • Beslagen ramen of waterschade;
 • Ondernemers met een luxe levensstijl die niet past bij hun inkomen;
 • Personen die altijd rijden in (dure) huurvoertuigen;
 • Bestelbussen die met de achterkant naar het pand ongezien laden en lossen;
 • Afgeplakte ramen of altijd gesloten rolluiken;
 • Een pand dat een verlaten indruk indruk maakt, terwijl er wel activiteiten plaatsvinden in de nachtelijke uren;
 • Zoemend of ronkend geluid van ventilatoren.

Herken je één of meerdere van deze signalen en vermoed je de aanwezigheid van een hennepkwekerij, drugslab of een andere vorm van ondermijnende criminaliteit in jouw omgeving? Maak dan een melding bij de politie.

Hoe maak je een melding van ondermijning?

Via meld misdaad anoniem (M.) kun je anonieme meldingen maken over misdaad en criminaliteit. Dit kan door te bellen met 0800-7000 of het online formulier in te vullen op www.meldmisdaadanoniem.nl. Lees vooraf goed de informatie op de website over welke verantwoordelijkheid je zelf moet nemen om anoniem te blijven.

Daarnaast kun je bij de politie een melding maken door te bellen met 0900-8844 of bij een heterdaadsituatie met 112. Een melding maken bij de politie is vrijwel nooit anoniem, ook niet als je zegt dat je anoniem wil blijven.

Beschik je over zeer belastende informatie die je kwijt wil, dan kun je contact opnemen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI). TCI verzamelt informatie over ernstige misdrijven. Weet jij bijvoorbeeld waar een drugslab zit, ben je ervan op de hoogte dat iemand in het bezit is van een vuurwapen of heb je informatie over en ernstig misdrijf zoals drugshandel, brandstichting of moord? Schroom dan niet om met het TCI te bellen via 088-6617734. Als een van de weinige afdelingen binnen de politie mag het TCI de identiteit van haar bronnen afschermen. Voor jouw veiligheid zijn je personalia enkel bekend binnen het TCI. Je gegevens worden niet gedeeld met anderen binnen én buiten de politie.

Actiedag

Het basisteam van de politie in Weert, Nederweert en Leudal geeft nog tot en met vrijdag 2 juni iedere dag informatie en tips over ondermijning. Daarnaast organiseert het team op donderdag 1 juni een actiedag waarop ze je via hun stories meenemen. Dit alles is te volgen via Facebook en Instagram.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie