Gemeente Weert wint de BNG Bank Erfgoedprijs 2023

Plaats een reactie

De gemeente Weert is de winnaar van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023, met dit jaar als thema Groen erfgoed. Juryvoorzitter Ina Adema maakte dit donderdag bekend in Eindhoven (de winnaar van de prijs in 2022).

Wethouder van Eindhoven Maes van Lanschot overhandigde de prijs aan collega wethouders Martijn van den Heuvel en Suzanne Winters van de gemeente Weert. Zij ontvingen, behalve de lof van de jury, een oorkonde en geldprijs van 25.000 euro, beschikbaar gesteld door hoofdsponsor BNG Cultuurfonds.

Ook de andere genomineerden Arnhem, Nieuwegein en Roosendaal werden uitgebreid gecomplimenteerd door de jury.

De winnaar

De jury wees Weert aan als winnaar, omdat deze gemeente een hele duidelijke erfgoedvisie heeft, waarin duurzaamheid en klimaatadaptatie voorop staan. De gemeente vertelt een integraal verhaal, waarin een bewuste keuze is gemaakt voor beleving. Plannen die lang geleden zijn ingezet, zijn consequent uitgevoerd en werpen nu hun vruchten af. De gemeenschap wordt daar heel direct bij betrokken. Een inspirerend voorbeeld voor de rest van Nederland.

Winnaar Publieksprijs

Dit jaar is wederom enthousiast gestemd voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken. Met 507 stemmen van de ruim 1650 stemmen won de gemeente Roosendaal de Publieksprijs 2023.

Symposium

Tijdens het symposium dat door de gemeente Eindhoven en Kunsten ’92 rondom de prijsuitreiking werd georganiseerd ging het publiek op excursie door Eindhoven, ‘de meest innovatieve stad van Europa’. Ook was er een keynote over groen erfgoed door Joks Janssen (Professor of Practice ‘Brede welvaart in de regio’ aan de Tilburg University) en gingen ontwerpers in gesprek met een panel van erfgoedspecialisten over de rol van de creatieve sector bij de grote maatschappelijke (erfgoed)opgaven.

De BNG Bank Erfgoedprijs

Sinds 2010 wordt op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 een nationale prijs toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid: de BNG Bank Erfgoedprijs. De prijs stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie. Hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je onze nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef jouw reactie