GrensPark Kempen~Broek gaat voor de erkenning als Landschapspark

Foto via: GrensPark Kempen~Broek / Erwin Christis

In het grensoverschrijdende gebied Kempen~Broek wordt al 23 jaar samengewerkt door heel wat partners. Vandaag de dag gaat het zelfs om ruim 40 partners die samen het masterplan, de landschapsbiografie en het operationeel programma indienen, waaronder alle Vlaamse en Nederlandse gemeenten (Bree, Bocholt, Maaseik, Kinrooi, Weert, Nederweert en Cranendonck) en de provincies Limburg (B), Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL).

In 2022 nam de Vlaamse Regering het initiatief om in Vlaanderen naast vier Nationale Parken ook drie Landschapsparken te erkennen. Dertien gebieden – waarvan vier grensoverschrijdende initiatieven zoals het Kempen~Broek – kwamen door de eerste selectie.

Wat is een landschapspark?

Landschapsparken zijn samenhangende gebieden waar er wordt samengewerkt op vlak van landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, landbouw, economie en toerisme.

Het zijn gebieden met een heel specifiek landschap dat een grote uitstraling heeft. Dit specifieke landschap is tot stand gekomen door een langdurige wisselwerking tussen mens en natuur.  Vaak zijn het gebieden waar mensen graag verblijven, om er te genieten van de streekproducten, de natuur of het erfgoed. In het najaar zal bekend worden of het Kempen~Broek effectief de erkenning binnenhaalt.

Wat betekent de erkenning?

De erkenning betekent niet dat er extra regels of beperkingen komen, maar dat er binnen de bestaande wetgeving en beleid nóg meer zal worden samengewerkt. Ze zorgt voor een sterk ‘merk’ waarvan de streek en zijn ondernemers alleen maar kunnen profiteren. Het betekent ook dat er extra middelen naar het gebied komen die gebruikt kunnen worden om te werken aan onder andere een duurzame landbouw, aan natuur, erfgoed of klimaatadaptatie.