Vragen rond afwijzen aanvraag Unesco erkenning GrensPark Kempen~Broek

Algemeen Politiek Weert 6 reacties 2 min. leestijd
Foto: provinciehuis Limburg

Het College van Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Limburg is onder vuur komen te liggen na recente ontwikkelingen rondom het Grensoverschrijdend natuurpark Kempen~Broek, zo meldt GroenLinks Limburg.

In een recent bericht werd bekend dat het Kempen~Broek is voorgedragen als Unesco Man & Biosphere reservaat. Hoewel diverse instanties, inclusief de Vlaamse regering en de Provincie Belgisch Limburg, hun steun betuigden, ontstond er ophef toen bleek dat de Provincie Limburg (NL) op het laatste moment afzag van de ondertekening en ondersteuning van deze aanvraag.

De beslissing van de Provincie Limburg om de aanvraag niet te ondersteunen heeft geleid tot kritische vragen op initiatief van de GroenLinks-fractie. Zij vragen zich af waarom deze beslissing is genomen, door wie of welk gremium dit besloten is en waarom deze kwestie niet is voorgelegd aan Provinciale Staten.

Bovendien wordt het College van GS gevraagd of zij de potentiële voordelen erkennen die een Unesco-aanwijzing voor het gebied met zich mee zou kunnen brengen, evenals de jarenlange inzet van diverse partners die hebben bijgedragen aan een gedegen aanvraag.

Het College van GS wordt nu geconfronteerd met de vraag of het alsnog bereid is om de aanvraag te ondertekenen en haar steun aan te bieden, gezien de mogelijke kansen die dit met zich mee zou brengen voor het GrensPark Kempen~Broek. De beslissing hierover zal nauwlettend worden gevolgd door de belanghebbenden in dit grensoverschrijdende natuurlijke juweel, aldus GroenLinks Limburg.

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
6 reacties