‘Het verzorgen van lammetjes blijft geweldig, ongeacht hoe vaak je het doet’

Algemeen Weert Reageer 6 min. leestijd

Bij melkgeitenhouderij Gimala in Weert hebben eigenaren Giedo en zijn vrouw Evie de afgelopen maanden hun handen vol gehad. Sinds de lente weer is begonnen, zijn de geiten gaan lammeren. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Giedo en Evie leggen het graag even uit.

Giedo Indenkleef en zijn vader Martien hebben sinds 2010 melkgeitenhouderij Gimala B.V. in Weert. Aan huis staan drie stallen, waarin de familie geiten houdt en melkt. Van deze melk worden uiteindelijk voedingsproducten als kaas, melk, ijs en kwark gemaakt.

Dekken

De draagtijd bij geiten ligt tussen de 145 en 152 dagen (vijf maanden). Twee keer per jaar (in het voor- en najaar) worden er lammetjes geboren, zo ook bij de familie Indenkleef. De geiten worden vervolgens weer gedekt als ze ongeveer zeven maanden oud zijn. De familie Indenkleef heeft vijftig eigen bokken, die bij de vrouwtjes rondlopen en ze dekken. Daarnaast worden er ieder jaar vijftig geiten kunstmatig geïnsemineerd om vers bloed in de stal te krijgen en inteelt te voorkomen. De eerste periode van het jaar waarin lammetjes worden geboren loopt van begin maart tot en met begin mei. “De allerlaatsten worden nu geboren”, zegt Giedo.

Duurmelken

Een geit wordt maar één keer gedekt en krijgt gemiddeld twee kleintjes per bevalling. Giedo: “Een geit kun je duurmelken, zoals dit heet, en hoeft dus niet zoals een koe ieder jaar opnieuw te bevallen om melk te behouden. Valt de melk weg, dan wordt de geit wel opnieuw aan de bok aangeboden.” De teller van het hoogste aantal kleintjes in één geitenbevalling staat bij de familie Indenkleef op vijf. De familieleden zijn de afgelopen periode druk bezig geweest met het ‘vangen’ van lammeren, zoals dat wordt genoemd. Ze helpen de geiten bij de geboorte van hun kleintjes. Als lammeren net zijn geboren, is hun immuunsysteem vaak nog te zwak. Daarom worden ze daarna naar een andere stal gebracht waarin de omgevingstemperatuur hoger is en waar de ventilatie beter is afgestemd op het lammetje. De eerste dag krijgen de lammeren hier biest te drinken. Dit is de eerste melk die wordt gevormd nadat een geit is bevallen en bevat antistoffen en veel eiwitten, waar lammetjes sterk van worden. “Zonder de eerste biest zal ieder lammetje sterven, dus dit is zeer belangrijk”, zegt Giedo. “Daarom gaan de dieren ook naar een andere stal om er zeker van te zijn dat de lammetjes voldoende biest hebben gehad.” Vanaf de tweede dag krijgen de geitjes het drinken uit de melkautomaat aangeleerd en deze melk drinken de dieren tot ze 12 tot 16 kilo wegen. Vanaf dit moment krijgen de dieren alleen nog maar hooi en een gemengd rantsoen van mais en voordroog (gras) te eten.

Dierenvriend

Giedo’s favoriete taak op de boerderij is het melken van de volwassen geiten. Zijn vrouw Evie is volledig verantwoordelijk voor de lammetjes. Tot 15 jaar geleden werkte ze in de horeca en ze is gewend om de hele dag druk bezig te zijn. Haar taak nu is om alle lammetjes de eerste dag met de fles te voeden, wat erg intensief is. “Het zijn er veel en ze hebben allemaal honger”, zegt Evie lachend. “Maar ik doe het met liefde en plezier”, vervolgt ze. “Hoe vaak ik ook lammetjes geboren zie worden en hoe vaak ik ze ook mag voeren, ze blijven ontzettend schattig.” Evie is een grote dierenvriend. “Het allerliefst ben ik tussen de dieren; zij oordelen niet, in tegenstelling tot mensen.”

Als de dieren zeven maanden oud zijn en minimaal 45 kilo wegen dan worden zij gedekt en krijgen ze lammetjes. Vanaf dat moment kunnen ze melk geven en hiermee zijn zij de bron van allerlei lekkernijen voor de Nederlandse en buitenlandse consument. De gemiddelde volwassen vrouwtjesgeit geeft per jaar zo’n 1.300 liter melk.

Verzorgen met liefde

De familie Indenkleef streeft ernaar om de lammeren zo gezond en sterk mogelijk te maken, omdat dit een cruciale stap is in hun bedrijfsvoering. Om deze reden worden de lammetjes niet buiten gelaten, omdat ze anders blootgesteld kunnen worden aan ziektes die nadelige gevolgen kunnen hebben voor hun gezondheid. “In plaats daarvan worden ze warm gehouden onder warmtelampen en hebben ze voldoende ruimte om rond te lopen of gezellig tegen elkaar aan te liggen,”, vertelt Giedo. Zo zorgt de familie ervoor dat de lammetjes in een veilige omgeving kunnen opgroeien.

Een lam dat gezond is, is van groot belang. “Hoe beter de lammetjes worden verzorgd en grootgebracht, hoe gezonder en sterker ze in de toekomst zullen zijn”, aldus Giedo en Evie.

Dit artikel maakt deel uit van een reeks over de Boeren van Weert. Dit is een initiatief van lokale Weerter landbouwers en veetelers die graag willen laten zien wie zij zijn, wat ze doen en hoe ze maatschappelijke uitdagingen ombuigen in kansen.

Meer informatie: www.boerenvanweert.nl

🔔 Heb je feedback of een nieuwstip? Vul het contactformulier in.

📰 Ontvang je de gratis nieuwsbrief al? Schrijf je gratis in.

Deel dit bericht
Geef reactie